Skip to main content

Διαφορετικές εποχές με κοινούς προβληματισμούς

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Περάκη-Ρούγγα «Ίδιοι καιροί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Στο επίκεντρο της αφήγησης, συναντάμε τρία πρόσωπα. Πρόκειται για  τρεις ανθρώπους  διαφορετικούς, που ζουν, δρουν και σκέφτονται σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικούς τόπους, και που δοκιμάζονται στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον εαυτό τους, το περιβάλλον τους, τους ανθρώπους γύρω τους, την εποχή τους.

Τα τρία αυτά πρόσωπα, που κινούνται στον χώρο και τον χρόνο του μυθιστορήματος, είναι η Μαίρη, ο  Philippe και  ο Raymond.
Η Μαίρη προσπαθεί να ολοκληρώσει το διδακτορικό της στη σύγχρονη Αθήνα, μελετά τον Rousseau και, ενώ αγωνιά να δώσει απάντηση σε ερωτήματα όπως «ποια είναι η φύση του ανθρώπου» και τι σημαίνει «ο άνθρωπος στη φυσικότητά του», με τη συνδρομή της Ιωάννας βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Ο δημοσιογράφος Philippe ζει στο πλευρό του Emile Zola, στα τέλη του 19ου αιώνα, στο Παρίσι που συγκλονίζεται από κοινωνικές ταραχές, πολιτικές αλλαγές και την υπόθεση Ντρέιφους.

Ο Raymond, ο αγνός μοναχός από το Benevento της Ιταλίας, έρχεται αντιμέτωπος με τη διαφθορά της παπικής εξουσίας.

Τα πρόσωπα, αν και σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, έχουν παραπλήσιους ή κοινούς προβληματισμούς. Να είναι, όμως, μόνο αυτό που τους δένει με αόρατα δεσμά; Ή μήπως τελικά οι καιροί, όλοι οι καιροί, είναι ίδιοι;

naftemporiki.gr