Skip to main content

Διακρίσεων συνέχεια για το «Δέντρο» του Κώστα Φόλλα

Σε δύο Φεστιβάλ στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Βιρτζίνια και το Λίβερπουλ, προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο θυμάται» του Κώστα Φόλλα.

Το ντοκιμαντέρ μιλάει για την ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Λίντιτσε στην Τσεχία από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ -τρίτου στην ιεραρχία των Ναζί, πίσω μόνο από τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Χάινριχ Χίμλερ.

Το Λίντιτσε και οι κάτοικοί του, παρότι δεν είχαν καμία ανάμειξη σε αυτή την αντιστασιακή πράξη, βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των Γερμανών, λόγω ατυχών συμπτώσεων που οδήγησαν τους τελευταίους στο χωριό, το βράδυ της 9ης Ιουνίου 1942. Με διαταγή του ίδιου του Χίτλερ, όλοι οι άνδρες εκτελέστηκαν το επόμενο πρωί, τα περισσότερα παιδιά οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης του Χέλμνο στην Πολωνία, οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ στη Γερμανία και αργότερα σε άλλα.

Οι Ναζί έβαλαν φωτιά σε όλα τα κτήρια, εν συνεχεία τα ανατίναξαν και τελικά ισοπέδωσαν το χωριό. Σώθηκε μόνο ένα μικρό δέντρο, που έμεινε να το θυμίζει. Ωστόσο, το μικρό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

Η ταινία καταγράφει τα παραπάνω γεγονότα και φτάνει ως και το σήμερα. Παρατίθεται πλούσιο αρχειακό υλικό -μεταξύ άλλων, αποσπάσματα από την καταστροφή του χωριού και συνεντεύξεις επιζώντων αλλά και ιστορικών. Η διεύθυνση της φωτογραφίας είναι του Βαγγέλη Κουλίνου, το μοντάζ της Όλγας Κουρμούζη, τη μουσική υπέγραψε η Μαρία Μπούα, τη σκηνοθετική επιμέλεια η Διονυσία Κοπανά, ενώ η έρευνα, το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Κώστα Φόλλα.

Η ταινία προβλήθηκε στο Strasburg Film Festival, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και στο Liverpool International Film Festival, στην Αγγλία.

Παράλληλα, απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ European Cinematography Awards (ECA) της Πολωνίας και το βραβείο του καλύτερου ιστορικού – πολεμικού ντοκιμαντέρ (στον διαγωνισμό Οκτωβρίου) στο Φεστιβάλ Oniros Films Awards της Αόστα στην Ιταλία.

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε στο επίσημο πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας όπου απέσπασε την πρώτη τιμητική διάκριση στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους, ενώ, το καλοκαίρι, έγιναν προβολές τόσο στο Δίστομο όσο και στο Κομμένο Άρτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τις σφαγές στα δύο ελληνικά χωριά από τους κατακτητές.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην ταινία απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο της Επιτροπής Νεότητας του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου έκανε και την πρεμιέρα της, τον Μάρτιο.

[email protected]