Skip to main content

Δημοπρασία σπουδαίων κυπριακών και ελλαδικών έργων τέχνης

Το έργο «Λουλούδια στο Διάστημα»,  με τη σχεδόν φωτογραφική απεικόνιση των λουλουδιών που μοιάζουν να ταξιδεύουν σε ένα σκοτεινό, αφηρημένο σύμπαν, αναμένεται ότι θα ηγηθεί της 27ης δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «The Landmark Nicosia» (πρώην Hilton), στη Λευκωσία.

Το έργο ανήκει στον Ελλαδίτη ζωγράφο Άγγελο (Παναγιώτου), του οποίου η δημοπρατική παρουσία, στον ελληνικό χώρο αλλά και το εξωτερικό, θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής. Το έργο, του οποίου το κεντρικό θέμα παραπέμπει στον ολλανδικό χρυσό αιώνα και παράλληλα δημιουργεί μια καταλυτική αντίθεση με το φόντο καθώς το τελευταίο απεικονίζεται μέσα από μια σύγχρονη θεώρηση, θα δημοπρατηθεί μαζί με έργα πολλών άλλων Ελλαδιτών και Κυπρίων.

Τα έργα «Τέλος Εποχής» του Σπύρου Βασιλείου, «Πέτρες με Κόκκινο Πανί» του Σωτήρη Σόρογκα, «Ελευσίνα» του Βαγγέλη Ρήνα, «Λουλούδια στο Βάζο» του Γιώργου Βαρλάμου, «Βοσκοπούλα» του Άλκη Κεραμίδα, «Χωρίς Τίτλο»  του Δημοσθένη Κοκκινίδη βρίσκονται ανάμεσα στα έργα που αναμένεται ότι θα βρεθούν στις προτιμήσεις των συλλεκτών. 

Ο Οίκος θεωρεί ότι εξαιρετικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει γλυπτό από μπρούντζο του Νίκου Κοτζιαμάνη, που απεικονίζει τον John Fitzgerald Kennedy.  

Συγχρόνως, το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στα ακριβά αποκτήματα της συλλογής στα οποία περιλαμβάνεται το «Τοπίο στον Αγρό» του Σολωμού Φραγκουλίδη, «Η Μασσαλία με το Λιμάνι της» του Χριστόφορου Σάββα και «Το Αλώνισμα» του Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου.

Ο ιδρυτής του Οίκου, Νίκος Ψαθάρης, σημειώνει: «Το στίγμα της παρούσας συλλογής, πέρα από την μοναδικότητα και την σπανιότητα των έργων που πάντοτε αποτελούν το ζητούμενο, δίνουν η πλειάδα κορυφαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων καλλιτεχνών και η πληθώρα ρευμάτων και προβληματισμών από τον 19ο αιώνα στο σήμερα. Σε αυτή την δημοπρασία εστιάσαμε, επίσης, στην τάση που αναπτύσσεται διεθνώς στις δημοπρατικές αγορές και αφορά σε μεγάλες επενδύσεις στη σύγχρονη τέχνη. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο, το οποίο θελήσαμε να προσεγγίσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να επενδύσει και σε σύγχρονους καλλιτέχνες».

Η φθινοπωρινή συλλογή του Οίκου αριθμεί 129 έργα τέχνης και συνολικά 142 εκθέματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται βιβλία και σπάνιοι χάρτες της Κύπρου  καθώς και έξι τεύχη του «The Illustrated London News». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα εκθέματα από τις 2 μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου στο «The Landmark Nicosia Hotel».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]