Skip to main content

O Έρωτας επισκέπτεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Στην ιστορία του έρωτα και των «από αρχαιοτάτων χρόνων» παιχνιδιών του, αναλαμβάνει να μυήσει τους επισκέπτες του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Μήνας του έρωτα και της αγάπης ο Φεβρουάριος και το Μουσείο έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση με τίτλο «Κραταιά ως θάνατος αγάπη», οι ενήλικοι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από την εικόνα, τον αφηγηματικό και τον ποιητικό λόγο, την απαγγελία και την υποκριτική, να ταξιδέψουν στο παρελθόν, το οποίο μας δίδαξε την παντοδυναμία του έρωτα και γιατί «η αγάπη είναι δυνατή σαν τον θάνατο», όπως σοφά λέγει ο Σολομών στο «Άσμα Ασμάτων». Αφήγηση: Νικόλαος Παππάς (αρχαιολόγος), απαγγελία: Τάσος Παπαναστασίου (ηθοποιός), στα ενδιάμεσα κενά θα ακουστούν στίχοι και μουσική επώνυμων δημιουργών (ώρα: 18.30).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας φιλοξενεί στις προθήκες του τα γνωστότερα ανά τον κόσμο αγαλματίδια του έρωτα, συμπλέγματα του Έρωτα και της Ψυχής, της θεάς Αφροδίτης, αλλά και πλήθος αγγείων – ακόμα και μήτρες αγγείων του 3ου και 4ου π. Χ. αιώνα από την αρχαία Πέλλα, με εγχάρακτες επιγραφές – προτρεπτικές ερωτικών πράξεων. «Η Αφροδίτη αποσανδαλίζουσα» – αγαλματίδιο που βρέθηκε σε τάφο της Πέλλας του 4ου αιώνα π. Χ. -, έρωτες, σειρές εκθεμάτων με το… ενημερωτικό σημείωμα «τα αγγεία απεικονίζουν σχήματα συνουσίας με προτρεπτικές των πράξεων επιγραφές» είναι μερικά μόνο από τα εκθέματά του.

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – το οποίο θα επαναλαμβάνεται καθημερινά ως το τέλος του μήνα – με τίτλο «Παιγνίδια της αγάπης», θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα παιχνίδια που έπαιζαν οι ερωτευμένοι για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή να προβλέψουν κατά πόσο τα πρόσωπα που είχαν στη σκέψη τους ανταποκρίνονταν στην αγάπη τους – από το αθώο πλαταγώνιο των παιδιών, την ίυγγα ή τον ρόμβο, τους αστραγάλους και τη μόρα (δακτύλων επάλλαξις), μέχρι τον κότταβο των ενηλίκων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και Α΄ Γυμνασίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Μουσείο της Πέλλας βρίσκεται στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου του ανακτόρου, στο βορειοανατολικό τμήμα του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό ανατολικά. Αποτελεί τη φυσική κατάληξη του επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου, όπου αυτός έχει τη δυνατότητα να ανασυνθέσει τα αρχαιολογικά στοιχεία που του παρείχαν τα μνημεία κατά την περιήγησή του και να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές της καθημερινής, αλλά και της δημόσιας ζωής της μακεδονικής πρωτεύουσας. Γι’  αυτό και οι θεματικές ενότητες της έκθεσης εναρμονίζονται με τους ανασκαφικούς τομείς του χώρου, χωρίς να είναι αποκομμένες η μια από την άλλη.

naftemporiki.gr