Skip to main content

«Acropolis Rock»: Γιατί απερρίφθη η εφαρμογή ξενάγησης από το ΥΠΠΟ

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας Lightbuzz Software να δωρίσει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την εφαρμογή «Acropolis Rock», μια ηλεκτρονική ξενάγηση της Ακρόπολης, φαίνεται ότι κανένα από τα εν λόγω άρθρα δεν στηρίχθηκε σε διασταύρωση πληροφοριών.

«Η επιλογή της εν λόγω εταιρείας να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που ανέκυψε, μας αναγκάζει να διευκρινίσουμε δημοσία στοιχεία που περιέχονται στην αλληλογραφία της με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), κατά την πάγια τακτική του, προβαίνει σε δημιουργικές συνεργασίες με κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ιδιωτών ή φορέων. Πόσο μάλλον, όταν αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ήδη προγραμματισμένη παραγωγή ηλεκτρονικών ξεναγήσεων μέσα στο από καιρού υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Simon Fraser University στον Καναδά για ευρείες εφαρμογές, που με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο επ’ ωφελεία του ΤΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο, αναγνωρίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντά τους στον ακαδημαϊκό, τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones και tablets που θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play.

Πρόκειται για εφαρμογές για την ξενάγηση σε ελληνικά Μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών για να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα Μουσεία αλλά και για θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Το προσύμφωνο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό Μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002 αρθ. 46, το ΤΑΠ προκειμένου να αποδεχθεί χορηγία ή να συνεργαστεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς για τη διάθεση στο κοινό έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης που περιέχει εικόνες και κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου, θα πρέπει:

α) να έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου εν γένει και

β) να έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ.

Η αλληλογραφία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων με την εταιρεία Lightbuzz Software, που είχε ήδη παραγάγει το έργο της, κατέδειξε ότι για την συγκεκριμένη παραγωγή καμία εκ των άνω προϋποθέσεων δεν είχε πληρωθεί. Ως εκ τούτου, η αποδοχή από το ΥΠΠΟ δεν ήταν πλέον δυνατή, διότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την παραγωγή του έργου της εταιρείας Lightbuzz Software.

naftemporiki.gr