Μπορεί τα ζυμαρικά να έχουν αναπτύξει «κακή» φήμη, καθώς σύμφωνα με πολλούς διατροφολόγους πρέπει να αποφεύγονται από όσους και όσες επιθυμούν να αδυνατίσουν, ωστόσο μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή έρχεται να τα αθωώσει.
Ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, με επικεφαλής τον Γιώργο Πούνη, μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση ζυμαρικών όχι μόνο δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία, αλλά αντίθετα – βάσει των στοιχείων της μελέτης – ενδέχεται να βοηθά στο αδυνάτισμα.
Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη μελέτη, όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
«Αντίθετα με όσα πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους» δήλωσε ο κ. Πούνης, ο οποίος αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολόγιας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στη διατροφική και καρδιαγγειακή επιδημιολογία το 2014 από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Από τις αρχές του 2015 είναι ερευνητής στο ιταλικό ινστιτούτο IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed.
«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα κόβουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη» τόνισε από την πλευρά της η ερευνήτρια Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, μπορούν να καταναλώνουν άφοβα και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο.
Πάντως, διευκρινίζουν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.
Η δημοσίευση της συγκεκριμένης μελέτης έγινε στο περιοδικό «Nutrition & Diabetes».