Skip to main content

Περουβιανοί σαμάνοι προβλέπουν με τελετουργικά τον νικητή των εκλογών

Οι Περουβιανοί σαμάνοι, με κουδουνίστρες, καπνό και φωτογραφίες των δύο προεδρικών υποψηφίων της χώρας των Άνδεων, προσπαθούν να διαβάσουν τα φύλλα τσαγιού πριν από τις πολωμένες εκλογές στις 6 Ιουνίου με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας σκληρός ανταγωνισμός.

Σε μια πετρώδη πλαγιά στη Λίμα, οι σαμάνοι έκαψαν θυμίαμα και έπαιζαν μουσικά όργανα με πολύχρωμα, παραδοσιακά ρούχα για να προβλέψουν τον νικητή μεταξύ του σοσιαλιστή δρομέα Πέδρο Καστίγιο και της συντηρητικής Κέικο Φουχιμόρι.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει το πλούσιο σε χαλκό Περού στα αριστερά, με τη δέσμευση του Καστίγιο να ξαναγράψει το σύνταγμα και να επιβάλλει μεγαλύτερα μερίδια πλούτου από τα ορυχεία. Ή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή της αμφιλεγόμενης οικογένειας Φουχιμόρι, η οποία κάποτε κυριαρχούσε στην περουβιανή πολιτική, αλλά είχε παγιδευτεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

«Δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της Κυριακής και έχει δει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι άνδρα», δήλωσε ο Γουόλτερ Αλακρόν, ιθαγενής σαμάνος.

Οι σαμάνοι είχαν φωτογραφίες των υποψηφίων, πάνω από τους οποίους φυσούσαν καπνό, κουνώντας τις κουδουνίστρες και φυσώντας ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο ανέμου κατασκευασμένο από κοχύλι γνωστό ως πουτούτο ή καρακόλα. Άλλοι έριξαν πέταλα λουλουδιών ή σημάδευαν τις φωτογραφίες με μεταλλικά σπαθιά.

Δεν συμφωνούν όλοι στο ποιος θα κερδίσει. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Καστίγιο άρχισε να διευρύνει ξανά το προβάδισμά του αφού είχε μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα.

«Έχω δει ότι η Κέικο είναι το άτομο που πρόκειται να φτάσει στην κυβέρνηση και αν πρόκειται να φτάσει πρέπει να την κάνουμε να δράσει με τον καλύτερο τρόπο και γι ‘αυτό κάνουμε εδώ προσφορές», δήλωσε η Άνα Μαρία Συμεών.

Ο Χουάν ντε Ντιός, ένας σαμάνος από τα βόρεια του Περού, που αποτελεί προπύργιο του Καστίγιο, δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τον σοσιαλιστικό υποψήφιο, του οποίου η ξαφνική άνοδος έχει τρομάξει τις αγορές και ορισμένους ανθρακωρύχους που ανησυχούν για μια απότομη αλλαγή στην πολιτική της χώρας.

«Έχουμε έρθει με θυμίαμα με τα τέσσερα στοιχεία. Έχουμε έρθει να ενισχύσουμε τον κ. Πέδρο Καστίγιο αφού πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να τον δουν να κυβερνά το Περού”, δήλωσε ο ντε Ντιός. «Έχουμε έρθει να τον ενισχύσουμε με καλό άνεμο».

Ο σαμάνος είπε ότι είχε πραγματοποιήσει ένα τελετουργικό χρησιμοποιώντας το φυτό εργοστάσιο Βαχούμα, το οποίο είπε συχνά ονομάζεται κάκτος του αγίου Πέτρου και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική των Άνδεων.

«Είναι ένα ιερό φυτό και μέσω οράματος καταφέραμε να δούμε ότι ένας κύριος θα είναι ο πρόεδρος του Περού στις 6 Ιουνίου», είπε.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters