Skip to main content

Μαλαισία: Επέζησαν χαμένοι στη θάλασσα για 10 ημέρες τρώγοντας ωμά ψάρια

Μία μεγάλη περιπέτεια επεφύλασσε η μοίρα για δύο Ισπανούς τουρίστες, έναν ξενοδόχο από το Χονγκ Κονγκ και μία ασκούμενη υπάλληλο από τη Μαλαισία, οι οποίοι θέλησαν να εξερευνήσουν τα νησιά και τους κοραλλιογενείς υφάλους στα ανοιχτά του κρατιδίου της Μαλαισίας Σαμπά, το οποίο βρίσκεται στη νήσο Βόρνεο.

Στις 2 Μαΐου, ο ιδιοκτήτης μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας Τόμι Λαμ Ουάι Γιν και η ασκούμενη Αρμίλα Αλιχασάν ανέλαβαν να ξεναγήσουν με βάρκες τους Ισπανούς Νταβίδ Ερνάνδες Γκασούλα και Μάρτα Μικέλ, ωστόσο μία ξαφνική θαλασσοταραχή και τα σφοδρά κύματα ανέτρεψαν τα μηχανοκίνητα σκάφη τους.

Οι ναυαγοί έχασαν επίσης τα αποθέματα πόσιμου νερού, τους φακούς τους και τα κινητά τους τηλέφωνα και έδωσαν μάχη για την ζωή τους σε μια ιστορία που παραπέμπει στο σενάριο της ταινίας του Χόλιγουντ «ο Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς.

Η παρέα κατάφερε να επιβιβαστεί εκ νέου στα σκάφη κι επέζησε τρώγοντας ωμά χελιδονόψαρα –τα ιπτάμενα ψάρια των ωκεανών– τα οποία προσγειώνονταν στη βάρκα τους, περιέγραψε ο 44χρονος Λαμ στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι θα περάσει καιρός μέχρι να ξαναφάει σασίμι (σ.σ ιαπωνικό έδεσμα από λεπτές φέτες ωμού ψαριού) ή σούσι.

Για να καλύψουν τις ανάγκες τους για νερό, οι ναυαγοί έγλειφαν τις συμπυκνωμένες σταγόνες στο εξωτερικό μιας τσάντας γεμάτη με θαλασσινό νερό που είχαν αφήσει εκτεθειμένη στον ήλιο, ένα κόλπο που είχε δει σε μια ταινία η Μάρτα, όπως αποκάλυψε ο Λαμ.

Το λιμενικό σώμα και το πολεμικό ναυτικό της Μαλαισίας αναζητούσαν την παρέα, ωστόσο πραγματοποιούσαν έρευνες πιο βόρεια, κοντά στις νήσους Σπράτλι, ενώ οι ναυαγοί κατευθύνονταν προς τις ακτές του Βόρνεο, σύμφωνα με τον Λαμ.

Οι πρώτες ημέρες πάνω στο πλεούμενο ήταν γεμάτες ένταση, οι ναυαγοί τα έβαζαν «με τον Θεό και ό,τι βρισκόταν κάτω από τον ήλιο και το φεγγάρι» για την περιπέτειά τους, εξιστορεί ο Λαμ.

Την ένταση ακολούθησαν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις για τον θάνατο και το τέλος της ανθρώπινης ζωής.

Έπειτα από 10 ημέρες στην θάλασσα, τους εντόπισε μια μηχανότρατα με σημαία Βιετνάμ, η οποία είχε εισέλθει παράνομα στα ύδατα της Μαλαισίας, και κατόπιν τους παρέδωσε στις τοπικές αρχές.