Skip to main content

Γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου χτυπά όλο και νωρίτερα και πώς μπορούμε να θωρακιστούμε;

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες και η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, εξετάζει τι συμβαίνει, βάσει ερευνών.

Η προληπτική κολονοσκόπηση στην ηλικία των 50 έχει πλέον καθιερωθεί από πολύ κόσμο, αποτελώντας ένα πολύ θετικό βήμα πρόληψης. Μαζί με τη μείωση ή παντελή αποφυγή του κόκκινου κρέατος, που συστήνω ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και τα αυτοάνοσα νοσήματα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, θα μπορούσε να φέρει καλά αποτελέσματα, αφού οι έρευνες δείχνουν συνεχώς τη συσχέτιση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό που βλέπουμε, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είναι αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν τον ρόλο που παίζει ο τρόπος ζωής και παράγοντες που μπορούν να διαμορφωθούν.

Διαβάστε περισσότερα