Skip to main content

Γιατί μπορεί να μειωθεί η ακοή μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων απώλειας της ακοής μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρωτογενούς πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των σωστών πρακτικών φροντίδας του αυτιού. 

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι υπάρχουν 360 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί (5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού). Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 16% των ευρωπαίων ενηλίκων πάσχει από βαρηκοΐα σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την καθημερινότητά του. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από το 10% που είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενη μέτρηση. Στην Ευρώπη, περίπου 71 εκατομμύρια ενήλικες, από 18 έως και 80 ετών, έχουν απώλεια ακοής μεγαλύτερη από 25db. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός των ανθρώπων με απώλεια ακοής είναι πάνω από 55 εκατομμύρια.

Οι σημαντικότερες αιτίες απώλειας της ακοής είναι:
1. Η συνεχής έκθεση σε θόρυβο στην εργασία
Η μακροχρόνια έκθεση σε συνεχή και δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής. Αντικείμενα όπως οι μοτοσικλέτες και τα ηλεκτρικά εργαλεία μπορούν, επίσης, να βλάψουν την ακοή με την πάροδο του χρόνου. Αν μπορείτε, αποφύγετε τις θορυβώδεις δραστηριότητες ή κάντε ένα διάλειμμα.

Διαβάστε περισσότερα