Skip to main content

Σπιτικοί ρεβυθοκεφτέδες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη χρόνια φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, μας δίνει μια υπέροχη ιδέα για να εμπλουτίσουμε το σαρακοστιανό τραπέζι.

Τι όσπρια θα χρησιμοποιήσετε: Το παραδοσιακό φαλάφελ περιέχει μόνο ρεβύθια, οι σύγχρονες εκδοχές περιέχουν και κουκιά (ή φάβα) μαζί με τα ρεβύθια.

Τι υφή θα έχουν οι ρεβυθοκεφτέδες σας: Κάποιοι θέλουν τα όσπρια τριμμένα και όχι σε μορφή πουρέ, ενώ άλλοι προτιμούν τη υφή του μαλακού  πουρέ που προϋποθέτει πολύ καλό χτύπημα στο μούλτι.

Τι άλλα λαχανικά και μπαχαρικά θα βάλετε: Τα όσπρια έχουν μία πιο ουδέτερη γεύση επομένως αποτελούν την ιδανική βάση για να αναδειχθούν άλλες γεύσεις και αρώματα, όπως του κρεμμυδιού και του σκόρδου. Επιπλέον τα μπαχαρικά που θα βάλετε φροντίστε να είναι φρέσκα. Μην προτιμήσετε τα μείγματα που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, αλλά αναζητήστε ένα ινδικό κατάστημα, στο οποίο θα βρείτε όλα τα αρώματα που χρειάζεστε. Ο μαϊνταντός και ο κόλιαντρος είναι πρώτα σε προτίμηση, αλλά και το κύμινο σε σκόνη, το τζίντζερ, η κανέλα και το μπαχάρι ενισχύουν το άρωμα του σκόρδου. Αν θέλετε περισσότερο πικάντικο χαρακτήρα προσθέστε πιπέρι καγιέν και νιφάδες καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο).

Το μέγεθος του ρεβυθοκεφτέ: Το μέγεθος ποικίλει, αλλά έχετε υπόψη πως όσο μεγαλύτερος ο κεφτές, τόσο πιο έντονη η αντίθεση εξωτερικού (θα είναι πολύ τραγανό), με το εσωτερικό, (θα είναι πολύ μαλακό). Σε μας αρέσει να τους καλύπτουμε με σουσάμι πριν τους τηγανίσουμε.  Να θυμάστε πως θα χρειαστείτε πολύ λάδι για το τηγάνι.

Συνταγή για χορτοφαγικούς ρεβυθοκεφτέδες ή φαλάφελ

Θα χρειαστείτε:

100 γρ. ρεβύθια

200 γρ. κουκιά

1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη

1½ κ.γ.  μείγμα μπαχαρικών που περιλαμβάνει μαύρο πιπέρι, κανέλα σε σκόνη, τζίντζερ, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. αλάτι

5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

4 σκελίδες σκόρδου

Ένα ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο

Ένα ματσάκι πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

4 κ.γ. σουσάμι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Μουλιάστε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια και τα κουκιά σε κρύο νερό. Στραγγίξτε τα και απλώστε τα σε πετσέτα να στεγνώσουν καλά.

Ρίξτε στο μούλτι τα κουκιά και τα μισά ρεβύθια και χτυπήστε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Προσθέστε τα καρυκεύματα, το αλάτι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέστε τα υπόλοιπα ρεβύθια και τα φρέσκα βότανα. Χτυπήστε μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Πλάστε το μείγμα σε μικρές μπάλες και πασπαλίστε τες με το σουσάμι.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και τηγανίστε.

Μπορείτε να σερβίρετε με σάλτσα από ταχίνι, αράβικες πίτες και μπόλικη σαλάτα.

Tip

Το ρεβύθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και τα αυτοάνοσα νοσήματα (BSc, MSc, PgD)
Μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.feedyourimmunity.com
Facebook
Instagram