Skip to main content

Κλιματική αλλαγή: προλαβαίνουμε να τη σταματήσουμε;

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί γιατί η φυτοφαγία είναι μια επιλογή που πρέπει να αναλογιστούμε για το καλό του πλανήτη.

Η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει αυξηθεί και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ολοένα και πιο συχνά, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπου το χιόνι πλέον στην Αθήνα, είναι κάτι που αναμένουμε ετησίως. Η σύντομη απάντηση, λοιπόν, για το αν είναι πολύ αργά να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή είναι ναι, σύμφωνα με άρθρο του Associated Press. Υπάρχει, όμως, ακόμη περιθώριο να προλάβουμε τις επιδράσεις της, καθώς κάθε έξτρα βαθμός στην υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Αναφορά του 2021 από κορυφαίους επιστήμονες σε σχέση με το κλίμα παρείχε νέα ανάλυση της ευκαιρίας που έχει ο πλανήτης να βάλει ένα όριο στους 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή μέχρι τις ερχόμενες δεκαετίες και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους για την ευημερία και την προστασία του πλανήτη –Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να κρατηθεί κάτω από το επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίων σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ή 1,5 για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα