Skip to main content

Κλείνει μετά από 2 αιώνες ο ζωολογικός κήπος του Μπρίστολ

Ένας από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους της Βρετανίας θα κλείσει οριστικά τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο, μετά από 186 χρόνια, με όλα τα ζώα του να μετακομίζουν σε μια νέα τοποθεσία.

Η Ζωολογική Εταιρεία του Μπρίστολ είπε ότι οι ζωολογικοί κήποι του Μπρίστολ στο Κλίφτον θα κλείσουν οριστικά στις 3 Σεπτεμβρίου, έχοντας ανοίξει για το κοινό από το 1836.

Μετακομίζει στην τοποθεσία του πάρκου άγριας ζωής της κοινωνίας, το Wild Place Project, στο νότιο Γκλόστερσαιρ.

Από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά, ο ζωολογικός κήπος έχει δεχτεί περίπου 90 εκατομμύρια επισκέπτες και βοήθησε να σωθούν 175 είδη από την εξαφάνιση μέσω των προγραμμάτων διατήρησής του.

Η απόφαση για την πώληση ανακοινώθηκε μετά το δεύτερο εθνικό lockdown στην Αγγλία, αφού ο ζωολογικός κήπος είχε ήδη χάσει τα έσοδα από τους μήνες αιχμής της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ο ζωολογικός κήπος είχε ήδη ταλαιπωρηθεί με τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών πριν χτυπήσει η πανδημία, με τον οργανισμό να έχει κάνει λειτουργική ζημία τα τέσσερα από τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Ζωολογική Εταιρεία του Μπρίστολ έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις πριν από την καταληκτική ημερομηνία για να μοιραστούν οι άνθρωποι τις αναμνήσεις τους από αυτόν, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Δρ Τζάστιν Μόρις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Οι χώροι του ζωολογικού κήπου του Μπρίστολ είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για τόσους πολλούς ανθρώπους και θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να έρθουν, να δουν τα ζώα και τους κήπους μας και να μιλήσουν για τις αναμνήσεις τους».

Μετά τη μετακόμιση, τμήματα του χώρου πρόκειται να μετατραπούν σε κατοικίες, με τους ίδιους τους κήπους να είναι ανοιχτοί στο κοινό δωρεάν.

Ο παιδότοπος και το κτίριο του θεάτρου θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά ως κοινοτικός χώρος για εργαστήρια και εκδηλώσεις.

Ο διάσημος ναός των πιθήκων θα μείνει επίσης όρθιος, ενώ η είσοδος του ζωολογικού κήπου θα μετατραπεί στο «Clifton Conservation Hub» που φιλοξενεί το Avon Gorge and Downs Wildlife Project.

Ο Δρ Μόρις είπε: «Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Ο τρόπος μας να εγγυηθούμε ότι οι άνθρωποι σε όλη την περιοχή του Μπρίστολ θα μπορούν ακόμα να απολαμβάνουν τους κήπους για τις επόμενες γενιές. Θα παραμείνουν ένας σημαντικός προορισμός για τους ανθρώπους που πρέπει να επισκεφθούν και να απολαύσουν».

Τα χρήματα από την πώληση του ιστότοπου θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του νέου ζωολογικού κήπου του Μπρίστολ, ο οποίος πρόκειται να ανοίξει το 2024.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg