Skip to main content

Ιρλανδός «εξοικονόμησε 700 ευρώ» αγοράζοντας 500 κουτάκια Guinness για να προλάβει την αύξηση της τιμής

Ένας άνδρας από την Ιρλανδία δήλωσε ότι έχει εξοικονομήσει 700 ευρώ (583 λίρες) σε κουτιά Guinness: «Έχω εφοδιαστεί πλήρως. Μου φτάνουν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Πιθανότατα πήρα περίπου 500 μπύρες».

Η Ιρλανδία έχει εισάγει ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, ορίζοντας μια νόμιμη κατώτατη τιμή για το κόστος των αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας.

Στην πραγματικότητα, η ελάχιστη μοναδιαία τιμή των 10 λεπτών ανά γραμμάριο αλκοόλ σημαίνει ότι ένα μέσο μπουκάλι κρασί δεν μπορεί να πωληθεί λιγότερο από 7,40 ευρώ, ενώ ένα κουτί μπύρας θα κοστίζει τουλάχιστον 1,70 ευρώ.

Αυτός ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Ιανουαρίου και, το προηγούμενο βράδυ, ο Brendan αποφάσισε πάρει προμήθειες για όλο το έτος. Ο Brendan είπε στον παρουσιαστή Joe Duffy στην εκπομπή τηλεφωνικής συνομιλίας του RTÉ Liveline: «Την ημέρα πριν από την ελάχιστη τιμή, ένας από τους μικρότερους λιανοπωλητές είχε μια ειδική προσφορά για τις μπύρες Guinness. Ήταν ένα πακέτο 12 για 10 €.»

Ο Ιρλανδός λαμβάνει κοινωνική πρόνοια και παραδέχτηκε ότι η αύξηση της τιμής θα τον επηρέαζε «δυσανάλογα». Είπε ότι ξόδεψε περίπου 400 ευρώ (333 λίρες) στο κατάστημα εκτός άδειας χρήσης και έλαβε «μερικά παραξενεμένα βλέμματα» ενώ το έκανε. Αυτός και ένας φίλος του έπρεπε επίσης να μεταφέρουν τις μπύρες στο σπίτι σε δύο διαδρομές.

Υπολόγισε ότι το ίδιο μαγαζί θα του κόστιζε 1.100 € (915 λίρες) την επόμενη μέρα, οπότε ήταν πολύ ευχαριστημένος με τον εαυτό του.

Μιλώντας για τους νέους κανονισμούς, είπε: «Είναι ένας κανονισμός που κάνει διακρίσεις για τους φτωχούς, γιατί δεν ξέρω αν η κυβέρνηση διεξήγαγε κάποιες μελέτες ότι ο αλκοολισμός δεν επηρεάζει τους πλούσιους ανθρώπους, επηρεάζει μόνο τις κατώτερες τάξεις. Και δεν υπάρχουν άλλα μέτρα να τον διαδώσουν στην κοινωνία».

Η Ιρλανδία, μάλιστα, σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή, με τη βότκα και το τζιν να κοστίζουν τουλάχιστον 20,70 ευρώ, ενώ το ουίσκι έφτασε στο ελάχιστο τα 22 ευρώ.

«Έχω μόνο δύο άτομα στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, δύο φίλους. Έτσι, αν θέλετε να φάτε, δείτε έναν αγώνα και πιείτε μερικές μπύρες – αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται σοβαρά για μένα με τις τρέχουσες τιμές», πρόσθεσε ο Brendan.

Στις 4 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας Stephen Donnelly δήλωσε: «Αυτό το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τις σοβαρές ασθένειες και τους θανάτους από την κατανάλωση αλκοόλ και να μειώσει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας μας από καταστάσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ. Λειτουργούσε στη Σκωτία και ανυπομονώ να λειτουργήσει εδώ».

naftemporiki.gr