Skip to main content

Πολύτιμο το κάθε λεπτό

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Pham Van Thuoc έχει γυρίσει την Ευρώπη αναζητώντας ιστορικά ρολόγια εκκλησιών, τα οποία μεταφέρει στο σπίτι του στο Βιετνάμ όπου τα αποκαθιστά με περισσή αγάπη.

Σήμερα έχει 20 ρολόγια – πολλά από τα οποία είναι άνω των εκατό ετών μεταξύ των οποίων και ένα τόσο μεγάλο που ζυγίζει έναν τόνο – σε μια αποθήκη στην επαρχία Μπιν της βόρειας Ταϊλάνδης όπου αντηχούν μια κακοφωνία από θορύβους, κρότους και κτύπους.

Ο Thuoc, ο οποίος πιστεύει ότι η συλλογή του είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είπε ότι η συγκίνηση της συλλογής του δεν έγκειται μόνο στο κυνήγι να βρει όμορφα παλιά ρολόγια, αλλά και να καταλάβει πώς λειτουργούν και πώς να τα διορθώσει.

«Έχω ένα ιταλικό ρολόι το οποίο είναι το παλαιότερο και χρονολογείται από το έτος 1750. Πιθανώς το πράγμα που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι παρά το ότι έχει φτιαχτεί πριν από χρόνια, παρέμεινε πιστό στον σκοπό του που είναι να μετράει τον χρόνο, και το κάνει αυτό με ακρίβεια», είπε.

Εντοπίζοντας το πάθος του πίσω στον χρόνο όταν ήταν μικρό παιδία και άκουγε τους κτύπους από τις καμπάνες των γαλλικών ρολογιών της αποικιακής εποχής, ο Thuoc είπε ότι κάποτε πέρασε δύο χρόνια καλοπιάνοντας έναν Ευρωπαίο ώστε να τον πείσει να αποχωριστεί ένα συγκεκριμένο ρολόι.

Προσθέτει ότι δεν έχει ακόμη δει δύο πανομοιότυπα ρολόγια ακόμη και όταν τα ρολόγια κατασκευάστηκαν τον ίδιο χρόνο και από τον ίδιο κατασκευαστή.

Για τις προσπάθειές του, ο Thuoc έχει αναγνωριστεί από το Vietnam Records Association ως η μεγαλύτερη συλλογή δημόσιων ρολογιών στη χώρα.

Και με τα ηλεκτρονικά ρολόγια που αντικαθιστούν γρήγορα τα μηχανικά στην Ευρώπη, ελπίζει ότι η συλλογή του μπορεί να διατηρήσει ένα κομμάτι της ιστορίας που ξεθωριάζει.

Τα ρολόγια τού υπενθυμίζουν, λέει, «πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος και ότι πρέπει να αγαπάμε κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο».

naftemporikigr με πληροφορίες από Reuters