Skip to main content

Οι ινδουιστές γιορτάζουν τη νίκη του φωτός

Κάθε χρόνο -το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο- χιλιάδες Ινδουιστές γιορτάζουν το Ντιβάλι ή Ντιπαβάλι, την ινδουιστική γιορτή των Φώτων. Το Ντιβάλι, μία από τις δημοφιλέστερες ινδουιστικές γιορτές, συμβολίζει τη «νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού και της γνώσης εναντίον της άγνοιας». 

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι ναοί, τα σπίτια, τα καταστήματα και τα κτίρια γραφείων φωτίζονται έντονα. Οι προετοιμασίες και τελετουργίες για το φεστιβάλ διαρκούν συνήθως πέντε ημέρες. 

Η κορύφωση του Ντιβάλι είναι η 3η ημέρα της εορτής, η οποία συμπίπτει με τη σκοτεινότερη νύχτα στο ινδουιστικό μήνα Καρτίκα. Στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάπου στα μέσα Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου.

Ινδουιστές προσκυνητές προσεύχονται κάθε χρόνο με ειλικρίνεια στους θεούς για τις επιθυμίες τους κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού τελετουργικού που ονομάζεται Kartik Brati ή Rakher Upobash.

Ο Lokenath Brahmachari που ονομάζεται και Baba Lokenath ήταν ένας Ινδουιστής άγιος και φιλόσοφος του 18ου αιώνα στη Βεγγάλη, από τους πιο αγαπημένους. 

με πληροφορίες Reuters, Wikipedia