Skip to main content

Σε νέα βελτίωση μεγεθών προσβλέπει η Marks & Spencer

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Σε νέα βελτίωση των μεγεθών της στην οικονομική χρήση 2019/2020 προσβλέπει η Marks&Spencer (M&S) στην Ελλάδα, μετά το θετικό πρόσημο στη χρήση 2018/2019 που έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο, με τη διοίκηση της εταιρείας να φέρεται προσηλωμένη στο ενδεχόμενο Brexit, προετοιμαζόμενη για τα σενάρια εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ή εξόδου του χωρίς συμφωνία.

Με επαρκή πιστωτικά όρια με τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τη μητρική εταιρεία, περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας, καθώς και ενισχυμένες πωλήσεις και κερδοφορία, η Marks and Spencer Marinopoulos Greece (ή Marks&Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος πρώην Μαρινόπουλος) ενισχύει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά προσιτής μόδας αλλά και τροφίμων-εστίασης, τομέα που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια στην τοπική αγορά, μέσω του δικτύου των 25 καταστημάτων που λειτουργεί. Πρόσφατα μάλιστα ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του flagship καταστήματός της στην Ερμού 33-35, που διήρκεσε δύο χρόνια και πλέον διαθέτει M&S Cafe στον 6ο όροφο, με θέα την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσίευσε πρόσφατα, την περίοδο 1/4/2018 έως 31/3/2019 εμφάνισε πωλήσεις 55,89 εκατ. ευρώ από 53,5 εκατ. έναν χρόνο πριν (ήτοι αύξηση 4,1%). Μάλιστα στον κύκλο εργασιών της εταιρείας -στην οποία η βρετανική Marks and Spencer PLC συμμετέχει έμμεσα με 80% και την ελέγχει μέσω της θυγατρικής της Marks and Spencer BV- κατά την προηγούμενη χρήση περιλαμβάνονται 1,7 εκατ. εξαγωγές προς τη M&S Romania, οι οποίες διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017. Επομένως εξαιρουμένων των εξαγωγών ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 7,6%. Στην οικονομική χρήση 2018/2019 η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 7,177 εκατ., θετικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 4,6 εκατ. και θετικές καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 1,625 εκατ.

Επιπλέον, η καθαρή θέση της στις 31/3/2019 ήταν θετική και ο κίνδυνος ρευστότητας χαμηλός (ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 2,719 εκατ. στη λήξη της εξεταζόμενης περιόδου). Το σύνολο των υποχρεώσεων στο τέλος της χρήσης μειώθηκε σε 16,2 εκατ. έναντι 20,8 εκατ. στο τέλος της προηγούμενης χρήσης, ενώ το προσωπικό αυξήθηκε σε 515 άτομα από 500. Επίσης σημειώνεται ότι το 2019 η Marks and Spencer Marinopoulos Greece υπέγραψε σύμβαση με τη Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων για την παροχή νομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ανάπτυξης δικτύου, αντικαθιστώντας τη σύμβαση με τη Μαρινόπουλος Καφέ, ενώ τον Μάιο εγκαινιάστηκε το νέο online κατάστημα M&S στην Ελλάδα.

Καθώς η εταιρεία εισάγει τα προϊόντα της από το Ηνωμένο Βασίλειο, η διοίκηση συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. για την αξιολόγηση του ενδεχόμενου αντίκτυπου της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ μία τακτική έξοδος θα επέτρεπε στον επιχειρησιακό προγραμματισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις συνέπειες της αλλαγής σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, μία έξοδος χωρίς συμφωνία θα είχε πιο άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο.