Skip to main content

Αναβάθμιση του ΟΤΕ σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+» σε επενδυτική κατηγορία με σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, ενώ «ψήφο εμπιστοσύνης» στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έδωσε με έκθεσή της και η JP Morgan. Οι αναλυτές της JP Morgan χαρακτηρίζουν τον ΟΤΕ ελκυστική επιλογή, δίνοντας σύσταση «overweight» για τη μετοχή του με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την S&P, η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση μη εξασφαλισμένων τίτλων ύψους 500 εκατ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κουπόνι (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην έκδοση ενισχύει τη ρευστότητα του ομίλου. 

Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει τον ΟΤΕ να αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους τις επικείμενες λήξεις ομολόγων (770 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020). Ακόμη, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ (1,1 δισ. ευρώ μετρητά στο δεύτερο τρίμηνο του 2019) και η σε γενικές γραμμές ανθεκτική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών θα προστατεύσουν την εταιρεία σε ένα σενάριο κρατικού defaul. Γι’ αυτό και έδωσε στον ΟΤΕ πιστοληπτική διαβάθμιση τρεις βαθμίδες πάνω από την αντίστοιχη διαβάθμιση της Ελλάδας.

Η JP Morgan εκτιμά ότι ο ΟΤΕ την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει ένα ισχυρό τρίμηνο (το τρίτο του έτους), το οποίο θα στηρίζεται τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Προσθέτει, επίσης, ότι η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών φέτος, στα 350-450 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη Ρουμανία, η JP Morgan θεωρεί ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα της πώλησης της Telekom Romania, αλλά προσθέτει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις πριν από το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο περικοπής κόστους, ο σχεδιασμός του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ στην Ελλάδα, η JP Morgan αναμένει αύξηση εσόδων από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας περίπου 1,7% στο τρίτο τρίμηνο έναντι 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο, με την επιβράδυνση να αποδίδεται στον ανταγωνισμό. Αντίστοιχα στην κινητή τηλεφωνία, εκτιμά ότι τα έσοδα από υπηρεσίες θα αυξηθούν 2,7% από 2% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το EBITDA θα σημειώσει αύξηση 3,1% από 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο.