Skip to main content

Μεταλλουργία, ενέργεια, έργα έδωσαν ανάπτυξη στη Μυτιληναίος

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Η εξαιρετική επίδοση του τομέα της Μεταλλουργίας αλλά και οι αυξημένες επιδόσεις των τομέων Ηλεκτρισμού-Φυσικού Αερίου και Ολοκληρωμένων Έργων – Υποδομών, σε συνδυασμό με τη θετική εξέλιξη και αποζημίωση που επιδίκασε υπέρ της Μυτιληναίος το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την υπόθεση του RTB BOR, συνέβαλαν στην ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών εννεαμήνου του ομίλου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της διοίκησης για υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί τον Δεκέμβριο του 2016 για το οικονομικό έτος 2017.

Συγκεκριμένα, σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε σε 1,120,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 23,9%, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 226,1 εκατ. ευρώ έναντι 128,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 76,3%, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 123,1 εκατ. ευρώ έναντι 16,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Αντίστοιχα τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,861 ευρώ έναντι 0,142 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 506,8%. Να σημειωθεί πως το EBITDA ωφελήθηκε κατά 21 εκατ. ευρώ, ενώ συνυπολογιζόμενων και των επιδικασθέντων τόκων, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ωφελήθηκαν τελικά κατά 27,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, τόσο το EBITDA όσο και τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το εννεάμηνο του 2017 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από συναλλαγματικές διαφορές αποτίμησης απαιτήσεων ποσού 13,9 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ενεργειακό έργο ισχύος 250MW της εταιρείας στην Γκάνα.

Αναλυτικά ανά τους τομείς δραστηριότητας, στη μεταλλουργία η δραστική μείωση του κόστους που έχει επιτευχθεί μέσω των συνεχιζόμενων προγραμμάτων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς επίσης και η αύξηση των τιμών της αλουμίνας (αύξηση 50%) και του αλουμινίου, συνέβαλαν στην αύξηση του τομέα. Στον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου η εταιρεία κατέλαβε την 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με ποσοστό 3,86%, το οποίο είναι αυξημένο κατά 30,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Παράλληλα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 17%, στις 3,45 TWh στο εννεάμηνο του έτους, που αντιστοιχεί στο 10,1% της εγχώριας παραγωγής.

Η τάση είναι ανοδική λόγω της προώθησης της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς. Στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων και υποδομών η συμφωνία της Μυτιληναίος με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο αυξάνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατά 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχύσει τις επιδόσεις της εταιρείας το επόμενο διάστημα. Επίσης η ανάληψη της νέας σύμβασης του έργου Bridge Power ύψους 363 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία ενός ενεργειακού έργου fast- track 200MW με καύσιμα υγραέριο (LPG), φυσικό αέριο και diesel στην Γκάνα υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Υποσαχάριας Αφρικής.