Skip to main content

Ανοικτή πληγή 30 εκατ. ευρώ η «οικονομία διαμοιρασμού»

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ οι απώλειες των νόμιμων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν η Airbnb και οι άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες της λεγόμενης «οικονομίας διαμοιρασμού», όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσαν τουριστικοί φορείς της περιοχής, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Philoxenia.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και νέος πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, περίπου 3.600 είναι τα καταγεγραμμένα καταλύματα της Χαλκιδικής στην Airbnb, ενώ άλλα 1.500 περίπου υπολογίζονται αυτά που μισθώνονται από άλλες πλατφόρμες ή απευθείας από παράνομους μεσίτες. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι για τουλάχιστον 90 μέρες της θερινής σεζόν αυτά τα καταλύματα είναι σταθερά νοικιασμένα, καθώς και ότι το καθένα από αυτά νοικιάζεται κατά μέσο όρο μεταξύ 40 και 100 ευρώ, προκύπτει απώλεια σίγουρα άνω των 30 εκατ. ευρώ – με μετριοπαθείς υπολογισμούς και χωρίς να υπολογίζονται οι πολυτελείς βίλες για τις οποίες η μαύρη «ταρίφα» μπορεί να φθάνει τα 1.000 ή τα 2.000 ευρώ τη μέρα.

Η τουριστική κίνηση για το 2017, πάντως, έκλεισε με αύξηση περίπου 10% στο δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας, με αρνητικό στοιχείο τη στασιμότητα στα έσοδα (λόγω και του μεγάλου ποσοστού του early booking) και με ενθαρρυντικό την παράταση της τουριστικής σεζόν κατά δέκα ημέρες, μέχρι τις 15-20 Οκτωβρίου. Οι αφίξεις από τη Γερμανία ξεπέρασαν τις 250.000 (+15%), από την Αγγλία τις 80.000 (αύξηση 10% συγκριτικά με το 2016), ενώ ίδιες περίπου με πέρυσι, περί τις 75.000, ήταν αυτές από τη Ρωσία. Σημαντική -κυρίως για το δυναμικό μπάσιμό τους- είναι η άνοδος που κατέγραψαν από μη παραδοσιακές και ακόμα μικρές για τη Χαλκιδική αγορές, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, με συνολικά 30.000 αφίξεις. Ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε βασική δεξαμενή άντλησης τουριστών για τη Χαλκιδική, επανέλαβε τα περσινά πολύ ικανοποιητικά μεγέθη, καθώς -κατά σειρά αφίξεων- Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σκοπιανοί πλημμύρισαν για ακόμα ένα καλοκαίρι το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, ανέφερε ότι στα συγκεκριμένα καταλύματα το 65% των πελατών ήταν Βαλκάνιοι τουρίστες, το 20% Δυτικοευρωπαίοι και μόλις το 15% Έλληνες.

Αμφότεροι, πάντως, επικαλούμενοι τα μέχρι τώρα μηνύματα από τους ξένους tour operators, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι και το 2018 θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, αρκεί να μην προκύψουν αρνητικοί εξωγενείς παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, το πρόβλημα της υδροδότησης είναι το σημαντικότερο που ταλανίζει τον προορισμό τους καλοκαιρινούς μήνες και, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, μπορεί να λυθεί με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Χαβρία, έργο κόστους περίπου 200 εκατ. ευρώ, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με πόρους του ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του επίσης προβληματικού σε αρκετά σημεία οδικού δικτύου της Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο παρουσίας της στη Philoxenia ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής παρουσίασε το ανανεωμένο portal της Χαλκιδικής (www.visit-halkidiki.gr), τη δημιουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων halkidikibooking.eu, καθώς επίσης και τη συνεργασία με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Watt@Volt.