Skip to main content

Talk of the market: Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της Coca-Cola HBC

Χωρίς σαφή κατεύθυνση οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης, που άνοιξε με θετικό πρόσημο, έκλεισε χθες ενισχυμένος κατά 0,33% ακριβώς στο όριο των 900 μονάδων με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,32% και με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης, ήτοι 44 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται και η ελαφρά αύξηση των τιμών στις μετοχές των τραπεζών και επιλεκτικά άλλων blue chips.

Ελλείψει αλλαγών από τον MSCI κατά την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του δεν αναμένονται ουσιαστικές κινήσεις, σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις χρηματιστηριακών αναλυτών.

Στο προσκήνιο είναι η Coca-Cola HBC που ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από πωλήσεις 3,248 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 14,7% σε ετήσια βάση, συγκρίσιμο EBIT 350 εκατ. ευρώ (+68% σε ετήσια βάση) και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 235,6 εκατ. ευρώ (+ 83% σε ετήσια βάση) για το α’ εξάμηνο του 2021. Ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 1.127 εκατ. τεμ. αυξημένος κατά 14% σε ετήσια βάση. 

Ο Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε μεταξύ άλλων τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών και τις επιδόσεις στα ανθρακούχα αναψυκτικά χαμηλής ή μηδενικής ζάχαρης, στα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες και στα ποτά ενέργειας. Τόνισε την ενίσχυση της στρατηγικής του ομίλου στον τομέα του καφέ με την Caffè Vergnano, που θα αποτελέσει μια premium προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό σε συνδυασμό με την ευρεία απήχηση του Costa Coffee. 

Ενθαρρυνόμενη η διοίκηση της CCHBC από τις ισχυρές επιδόσεις, και έχοντας επίγνωση των κινδύνων καθώς η πανδημία του Covid-19, όπως αναφέρει, εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στις αγορές του ομίλου, συνεχίζει να αναμένει μία ισχυρή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και πλέον εκτιμά ότι μπορεί να επιτύχει αύξηση του περιθωρίου λειτουργικών κερδών της τάξεως των 20-30 μονάδων βάσης φέτος.

Aύριο Παρασκευή, 13 Αυγούστου, θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 133.920.002 νέες κοινές μετά ψήφου μετοχές της Ελλάκτωρ, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ η καθεμία που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. 

Οι 1,25 δισ. μετοχές της Phoenix Vega Mezz PLC ξεκίνησαν σήμερα συναλλαγές στο ΧΑ (πλατφόρμα EN.A) με τιμή εκκίνησης 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία της επιστροφής κεφαλαίου 0,23 ευρώ είναι η Δευτέρα, 13/9. Τότε θα γίνει η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου. Στις 14/9 ορίστηκε η record day και στις 17/9 η έναρξη καταβολής.

Συνεχίζεται το μπαράζ οικονομικής στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών από τον επιχειρηματικό κόσμο. Η Eurobank με σκοπό την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και  Πελοπόννησο ανακοίνωσε πως θα προβεί σε δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ για δέσμη δράσεων που αφορούν, στην ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας κ.α.. Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ πρόσφερε και ο γνωστός εφοπλιστής και πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, για τη στήριξη των πυρόπληκτων πολιτών, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και οι οποίες συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα, καθώς και για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.

naftemporiki.gr