Skip to main content

Όμιλος Ξυνή: Άδικη και παράνομη η ανάκληση των αδειών λειτουργίας

Άδικη και παράνομη χαρακτηρίζει την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των σχολών του ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή, κάνοντας λόγο για απόφαση που θα οδηγήσει στην ανεργία χίλιους και πλέον εργαζομένους. Προαναγγέλει επίσης προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Όμιλος Ξυνή καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ότι «έπεσε θύμα και εσφαλμένης εισήγησης υπηρεσιακών παραγόντων, που υιοθετούν εδώ και καιρό τις απόψεις ανταγωνιστικού Ομίλου, ο οποίος χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος γνωστό δημοσιογράφο που διαθέτει τόσο έντυπο όσο και ραδιοφωνικό μέσο επικοινωνίας, αλλά και σχετικές ιστοσελίδες».

Ως αποτέλεσμα, όπως παρατηρεί ο Όμιλος Ξυνή, ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας των σχολών του Ομίλου, που αριθμεί περί τους 270.000 απόφοιτους.

Όπως αναφέρει ο Όμιλος Ξυνή, «στις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν αναφέρεται ως αιτιολογία για την ανάκληση η υπ’ αριθ. 973/2016 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία όμως ανακάλεσε τις άδειες λόγω πλημμελούς αιτιολογίας (δηλ. για παράλειψη της ίδιας της Διοίκησης, και δη του Υπουργείου Παιδείας, για την οποία ο Όμιλος Ξυνή δεν έχει καμία ευθύνη) και παρέπεμψε το θέμα στη Διοίκηση προκειμένου να επανεκδοθούν αυτές με συμπληρωμένη αιτιολογία».

«Πλήθος ερωτηματικών, λοιπόν, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται τη δικαστική αυτή απόφαση προκειμένου να ανακαλέσει τις άδειες, δεν συμμορφώνεται με το σκεπτικό της ώστε να συμπληρώσει την αιτιολογία τους και να τις επανεκδώσει», συνεχίζει ο Όμιλος.

Τονίζει επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας προέβη στην ανάκληση της  άδειας  του ΙΕΚ ΞΥΝΗ στην Αθήνα και του Μεσογειακού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη «επικαλούμενο παραπεμπτικό βούλευμα που έχει εκδοθεί σε βάρος προσώπων τα οποία συμμετείχαν στη διοίκησή τους για δήθεν πλαστογραφία τριών ασφαλιστικών ενημεροτήτων (που μάλιστα αφορά σε άλλη, άσχετη επιχείρηση, και όχι στις εν λόγω σχολές, και βεβαίως ουδέποτε διεπράχθη) και παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Πλην όμως το Υπουργείο με την απόφασή του αυτή -πέραν της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας, αφού η υπόθεση δεν έχει καν εκδικαστεί και βεβαίως τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν καταδικαστεί- παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται είχαν αποχωρήσει από τη διοίκηση των επιχειρήσεων αυτών πριν ακόμα εκδοθεί το βούλευμα, και επομένως δεν παραβιάζεται η διάταξη του νόμου η οποία δεν επιτρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση των ΙΕΚ και των Κολλεγίων πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί δικαστικώς».

Ο Όμιλος Ξυνή σημειώνει ότι «το ίδιο άλλωστε επισημαίνεται ότι συμβαίνει, επί παραδείγματι, και με το πρόσφατο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στον οποίο συμμετείχαν και αδειοδοτήθηκαν καναλάρχες που έχουν παραπεμφθεί για ποινικά αδικήματα (και δη κακουργήματα), χωρίς αυτό να εμποδίζει τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία αδειοδότησης, αντιθέτως, δε, σε περίπτωση που αυτοί καταδικαστούν, η εταιρεία τους δεν χάνει βεβαίως την τηλεοπτική άδεια, αλλά θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να αποχωρήσουν από τη διοίκησή της και να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους».

Ο Όμιλος Ξυνή υποστηρίζει επιπλέον ότι οι ανακλητικές αυτές αποφάσεις των αδειών εκδόθηκαν χωρίς η διοίκησή του να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις της.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή καλεί τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, «να επιδείξουν την ευαισθησία τους για την τήρηση της νομιμότητας και την κοινωνική τους ευθύνη που ευαγγελίζονται, προκειμένου να συνεχίσει ο Όμιλος τη λειτουργία του και την άρτια προσφορά των εκπαιδευτικών του υπηρεσιών, και να διασφαλιστούν οι χίλιες και πλέον θέσεις εργασίας του προσωπικού του Ομίλου».

Τέλος, ο Όμιλος Ξυνή δηλώνει ότι οι ανακλητικές αποφάσεις θα καταπέσουν στα Δικαστήρια -εθνικά και Ευρωπαϊκά- όπου θα προσφύγει για την ανατροπή τους.