Skip to main content

Ούριος άνεμος στην Ευρώπη για την αιολική ενέργεια

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Ο ευρωπαϊκός κλάδος της αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε καλό δρόμο για σταθερή ανάπτυξη κατά την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την έκθεση της WindEurope, καθώς η παραγωγική δυναμικότητα στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 17,4 γιγαβάτ (GW) ετησίως έως το 2022. 

Με τα 87 GW αιολικής ενέργειας που πρόκειται να προστεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα φτάσει τα 258 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2022, με την πλειονότητα των εγκαταστάσεων να είναι χερσαίες, συνεισφέροντας 70,4 GW, σε σύγκριση με τα 16,5 GW των υπεράκτιων.

Η Ευρώπη είναι η περιοχή που παραδοσιακά σχεδιάζει και υλοποιεί τα πιο φιλόδοξα projects στην αιολική ενέργεια και σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να λειτουργεί το 25% των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασε τη λειτουργία του το Walney Extension στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, το οποίο με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 659 μεγαβάτ (MW) είναι σήμερα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο ανοικτής θαλάσσης στον κόσμο, με δυνατότητα να τροφοδοτεί με ενέργεια σχεδόν 600.000 κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη δανέζικη εταιρεία που το εκμεταλλεύεται, Orsted.

Η Γερμανία θα παραμείνει η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αιολικής ενέργειας (73 GW το 2022), ακολουθούμενη από την Ισπανία (30 GW) και το Ηνωμένο Βασίλειο (26 GW). Ωστόσο, το μερίδιο της Γερμανίας σε νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να μειωθεί από 40% σε 24% τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Παράλληλα με τις νέες προσθήκες τα επόμενα πέντε χρόνια, θα υπάρξει ο πρώτος σοβαρός παροπλισμός αιολικών πάρκων πρώτης γενιάς της Ευρώπης, αφού το 2022, η εγκατεστημένη ισχύς 22 GW θα είναι άνω των 20 ετών.

«Η αιολική ενέργεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως αυτή η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από αποφάσεις του “χθες”. Οι προοπτικές για νέες επενδυτικές αποφάσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια είναι λιγότερο σαφείς, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει τα σχέδιά τους για νέα αιολικά πάρκα μέχρι το 2030», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Τζάιλς Ντίκσον.