Skip to main content

Πτώση έως και 15% για ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά 
[email protected]

Ζοφερό διαγράφεται το παρόν αλλά και το εγγύς μέλλον του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, η πορεία του κλάδου το α’ εξάμηνο του 2020 ήταν πτωτική. 

Η αξία πωλήσεών του υπολογίζεται ότι κινήθηκε καθοδικά, μεταξύ -12% έως και -15%. Να σημειωθεί ότι για την αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με αρνητικό πρόσημο είχε ολοκληρωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο είχε κυμανθεί σε ήπια επίπεδα, της τάξης του 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK.

Όπως τονίζεται, η ζημιά του lockdown που έφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και η οποία ακόμα καταγράφεται, θα φανεί τον Σεπτέμβριο και το πλήρες μέγεθός της θα αποτυπωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στο τέλος του έτους οι απώλειες μπορεί να συγκρατηθούν στο -6% έως και -7%. Σε περίπτωση όμως νέων υγειονομικών πιέσεων ή και ακόμη ενός νέου lockdοwn οι απώλειες θα διευρυνθούν ανεξέλεγκτα. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική