Skip to main content

Talk of the market: Έχουμε δρόμο ακόμη για την …κανονικότητα

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ύφεση περιορίστηκε σε 2,3% στο α’ τρίμηνο. Η πορεία του ΑΕΠ για το 2020 δεν αλλάζει και η ύφεση παραμένει στο 8,2% καθώς υπολογίζεται με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 52 εβδομάδων στις 9 Ιουνίου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 1 δισ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το κόστος δανεισμού στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 10 Μαρτίου διαμορφώθηκε σε -0,22%.

Μετά από μία δεκαετία, από το 2009, που το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Τουρκίας ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας (με εξαίρεση το 2016) το 2020 η αξιοσημείωτη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών (-56,14%) ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώνοντας για την Ελλάδα έλλειμμα ύψους 213 εκατ. ευρώ (-787%).

Εν μέσω θετικών μακροοικονομικών νέων και ελλείψει σημαντικών εταιρικών ανακοινώσεων το χρηματιστήριο εμφάνισε την περασμένη εβδομάδα κέρδη 1,58% για τον Γενικό Δείκτη και 1,86% για τον δείκτη FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η αξία των συναλλαγών, που διαμορφώθηκε σε 63 εκατ. ευρώ από 131 εκατ. ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα, αποτέλεσμα και των αλλαγών στον ελληνικό δείκτη MSCI. 

Ανοίγει βιβλίο προσφορών η Τράπεζα Πειραιώς για την πρώτη έκδοση Additional Tier I ομολογιών έχοντας δώσει σχετική εντολή σε UBS και Goldman Sachs. Στόχος κεφάλαια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την τράπεζα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ στην οποία προχώρησε πρόσφατα.

Πυρκαγιά ξέσπασε στο εργοστάσιο ψυγείων της Frigoglass στη Ρουμανία. Κατασβέστηκε χθες το πρωϊ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, που αναφέρονται σε ζημιά σημαντικής έκτασης. Πρόκειται για κεντρική μονάδα παραγωγής του ομίλου, σύμφωνα με την εταιρεία που ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για την εκτίμηση της ζημιάς.

Οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo, τον Μάϊο 2021, σημείωσαν αύξηση κατά περίπου +3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι συνολικές πωλήσεις για τον όμιλο κατά το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάϊος 2021), αυξήθηκαν +17% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διοίκηση τοθυ ομίλου σημειώνει ότι η κανονικότητα παραμένει ζητούμενο.

Λειτουργικά κέρδη 61 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τέρνα Ενεργειακή στο α΄ τρίμηνο του 2020. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 94,3 εκατ. ευρώ έναντι 89 εκατ. ευρώ το περσινό α’ τρίμηνο, αυξημένες κατά 6%. Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 78,3 εκατ. ευρώ, έναντι 76,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, με αύξηση κατά 2,7% και τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε 11,9 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 33,2%. Ο κύκλος εργασιών της κατασκευαστικής δραστηριότητας της εταιρείας ανήλθε σε 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την αγορά 263.000 ίδιων μετοχών κατά την περίοδο 28 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2021, σε μέση τιμή 14,7439 ευρώ ανά μετοχή. Μετά το πρόγραμμα αγοράς μετοχών η εταιρεία κατέχει 4.653.500 ίδιες μετοχές ή 1,011% των συνολικών μετοχών της.

Εγκρίθηκαν από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ μεταξύ άλλων θεμάτων οι τροποποιήσεις του καταστατικού και η νέα πολιτική αποδοχών με καθιέρωση κινήτρων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Η ΕΥΔΑΠ καλεί τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση την Παρασκευή 25 Ιουνίου. Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς έγκριση είναι η επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 24,495 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσό επιστροφής 0,23 ευρώ ανά μετοχή.

naftemporiki.gr