Skip to main content

Ενδιαφέρον για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Ισότιμη εφαρμογή των πτωχευτικών διαδικασιών ώστε να επανακάμψουν βιώσιμες θέσεις εργασίας στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ζητούν οι πρώην εργαζόμενοι της ιστορικής βιομηχανίας, που επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον θεωρώντας ότι το μόνο εμπόδιο στη θετική έκβαση του σχεδίου αναβίωσης της άλλοτε κραταιάς κλωστοϋφαντουργίας είναι η κωλυσιεργία αναφορικά με τις διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού πλειστηριασμού.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους βεβαιώνουν πως το ενδιαφέρον του επενδυτή για την επαναλειτουργία των τριών παραγωγικών μονάδων της εταιρείας παραμένει ενεργό και χαρακτηρίζουν «παραπληροφόρηση» αναφορές που έχουν σχέση με απόσυρση του ενδιαφέροντος από τον επενδυτή.

Οι εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους όλα τα πρωτοκολλημένα στο πτωχευτικό δικαστήριο έγγραφα του επενδυτή (με ημερομηνία 9/5/2017), σύμφωνα με τα οποία το επενδυτικό ταμείο Aiglon SLP κατέθεσε αίτημα στις πτωχευτικές αρχές για την επίσπευση των πτωχευτικών διαδικασιών μέσω δημόσιου πλειστηριασμού της εναπομένουσας πτωχευτικής περιουσίας της κλωστοϋφαντουργίας, ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η βιομηχανική δραστηριότητα σε τρεις εργοστασιακές μονάδες, υπό νέο εταιρικό καθεστώς. Τα υπόλοιπα στοιχεία της περιουσίας θα αξιοποιηθούν σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Η πρόταση του επενδυτή εμπεριείχε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει συμφωνήσει με τους πρώην εργαζομένους καθώς και την γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών (επενδυτικό ταμείο – εργαζόμενοι) για συμμετοχή των τελευταίων στο νέο μετοχικό κεφάλαιο κατά 20%.

Επιπροσθέτως, η αίτηση του επενδυτή συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή που αποτύπωνε το αξιόχρεο, μέχρι 100 εκατ. ευρώ, από Τραπεζικό Ίδρυμα του Ευρωσυστήματος. Με βάση την πρόταση αυτή όλοι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εργαζομένων καθώς και ο ΕΦΚΑ κατέθεσαν πρόσθετες παρεμβάσεις στις πτωχευτικές αρχές υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για να ορισθεί ημερομηνία δημόσιου πλειστηριασμού κι έτσι να μπορεί να εκτελεσθεί το επιχειρησιακό σχέδιο σύντομα.

Για να υπάρξει όμως ημερομηνία δημόσιου πλειστηριασμού, πρέπει να προηγηθεί αποτίμηση της αξίας της εναπομένουσας πτωχευτικής περιουσίας από τις πτωχευτικές αρχές. Η εταιρεία πτώχευσε το 2012 αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η αποτίμησή της.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η εταιρεία ήταν εν λειτουργία (ανήκε στον όμιλο Λαναρά), τα περιουσιακά της στοιχεία είχαν αποτιμηθεί σε 153 εκατ. ευρώ, με υποχρεώσεις στα 340 εκατ. ευρώ.