Skip to main content

Το προφίλ των μνηστήρων για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Έξι σχήματα υπέβαλαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη και επομένως θέτουν υποψηφιότητα για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού. Έτσι, εκτός από τις τέσσερις ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία (με τον Όμιλο Κοπελούζου σε συνεργασία με την κινεζική Beijing Guohua Power), το «παρών» δίνουν δύο τσεχικές επιχειρήσεις, η Energeticky a prumyslovy holding (EPH) και η Indoverse (Czech) Coal Investments Limited.

Η EPH αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς εκτός την Τσεχία, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό την κυριότητά της (αξίας 12,8 δισ. ευρώ) επεκτείνονται στη Σλοβακία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Βρετανία, στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, μονάδες βιομάζας, σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή θερμότητας στην Τσεχία, τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στη Σλοβακία, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία. Ο όμιλος περιλαμβάνει 50 εταιρείες και απασχολεί περίπου 25.000 εργαζόμενους, ενώ τα μικτά της έσοδα αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Η Indoverse (Czech) Coal Investments Limited αποτελεί θυγατρική της Seven Energy, επίσης από την Τσεχία, διαθέτοντας λιγνιτωρυχεία στη Νότια Βοημία και μία λιγνιτική μονάδα, με σκοπό να αγοράσει ένα ακόμη λιγνιτικό εργοστάσιο της CEZ. Απασχολεί 2.600 άτομα, ενώ το 2017 τα αδιανέμητα κέρδη της ανήλθαν στα 284 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές δεν σημειώθηκαν εκπλήξεις, καθώς μη δεσμευτικό ενδιαφέρον υπέβαλαν και οι τέσσερις εγχώριοι «παίκτες» για τους οποίους έγραφε χθες η «Ν». Έτσι, ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της θυγατρικής του Damco Energy, «κατέβηκε» στη διαδικασία με την κινεζική Beijing Guohua Power, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση των λιγνιτικών μονάδων της Shenhua Group και της China Guodian Group. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας συμμετέχουν επίσης αυτόνομα η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελβαλχαλκόρ του ομίλου Βιοχάλκο και η Μυτιληναίος.

Οι όροι αναχρηματοδότησης

Χθες, επίσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τους όρους έγκρισης από τις αρμόδιες επιτροπές των πέντε ελληνικών τραπεζών της συμφωνίας αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού καθώς και της παροχής νέας γραμμής χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ. Ειδικότερα, αναφορικά με το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ, συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότησή του με νέο πενταετές δάνειο, χωρίς καμία εξασφάλιση. 

Στο νέο δάνειο προβλέπονται ως είθισται ετήσια χρεολύσια, ενώ ποσό που αντιστοιχεί στο 60% περίπου του δανείου θα αποπληρωθεί στη λήξη της πενταετίας. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,80%, αποκλιμακούμενο με έκτακτες προπληρωμές (ποσοστό εσόδων από πώληση παγίων ή τιτλοποίηση απαιτήσεων), πέραν των χρεολυσίων. Έτσι, με έκτακτες προπληρωμές ύψους 75 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται σε 5,5%, με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους 45 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται σε 5,25% και με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους 80 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5% τελικό.

Σημειώνεται ότι το περιθώριο του επιτοκίου του αρχικού δανείου το 2014 ήταν 6,5%.
Στην περίπτωση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 175 εκατ. ευρώ, η αναχρηματοδότηση θα γίνει με νέο δάνειο διάρκειας τριών ετών χωρίς ενδιάμεσες αποπληρωμές, με δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος της ΔΕΗ κατά ένα συν ένα έτος. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,75% έναντι 5,80% του υφιστάμενου δανείου και θα φέρει την ίδια εξασφάλιση, δηλαδή κυμαινόμενη ασφάλεια σε σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις πελατών της ΔΕΗ.

Τέλος, η παροχή νέας γραμμής χρηματοδότησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου λήξεως 2019, αν και εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο από την επιχείρηση.