Skip to main content

Στοχευμένοι έλεγχοι της EY στη Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιώργου Σακκά

Ταμειακά διαθέσιμα, απαιτήσεις προμηθευτών, αποθέματα και σημεία πώλησης φέρεται να περιλαμβάνει ο στοχευμένος έλεγχος των οικονομικών της Folli Follie Group (FFG) από την EY, που θα «τρέχει» παράλληλα με μια εγκληματολογική (forensic) χρηματοοικονομική έρευνα (από τρίτο πάροχο), ώστε μέχρι τον Αύγουστο να εκδοθεί πόρισμα, που θα δώσει κατεύθυνση στις μετέπειτα διαδικασίες.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε εν πολλοίς χθες και διά ζώσης η ηγετική ομάδα της ΕΥ, η οποία σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τρίτη (20.6.2018) για να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά στο θέμα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με θέμα τη «Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές».

Ο στοχευμένος έλεγχος της EY σε συνδυασμό με τη forensic έρευνα αποτελούν ένα πρώτο βήμα διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης, που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, συσσωρεύοντας ερωτήματα για την αδυναμία των εμπλεκομένων να επιβεβαιώσουν τα δημοσιευμένα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων 2017 της εισηγμένης. 

Ειδικότερα, η στοχευμένη έρευνα της ΕΥ έχει αρχίσει και επισήμως τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, αγορά στην οποία υπεγράφη σχετική σύμβαση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία της υπογραφής και των επιμέρους συμβάσεων με τις κατά τόπους θυγατρικές του ομίλου FFG να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όσο για τη forensic έρευνα, από τρίτο πάροχο που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα από την εισηγμένη (φέρεται να διενεργεί επαφές με την Alvarez & Marshall), αφορά εξειδικευμένο τομέα λογιστικής, είναι εγκληματολογική έρευνα και διερευνά και πέρα από τους αριθμούς, με σκοπό να εντοπίσει ελλιπή δεδομένα, οικονομικές αποκλίσεις ή/και οικονομική απάτη. Εάν προκύψουν στοιχεία απ’ αυτό τον έλεγχο, προωθούνται αυτόματα στις εισαγγελικές αρχές. 

Στο καλό σενάριο, η δρομολογούμενη διαδικασία αναμένεται να δώσει στους εμπειρογνώμονες που καταπιάνονται με την υπόθεση μια ένδειξη και για την οριστικοποίηση της περιόδου κατά την οποία θα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος. Εξάλλου, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων «δείχνουν» μια σε βάθος διερεύνηση, ήτοι επανέλεγχο χρήσεων τουλάχιστον μιας τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ecovis (το όνομα της οποίας αναφερόταν στην επίμαχη έκθεση της QCM, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον ελληνικό όμιλο) εμφανίζεται να ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων χρήσεων, εκ των οποίων αυτές των ετών 2016 και 2017 φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Βαρθαλίτη, ως ορκωτού ελεγκτή, ενώ του 2015 της Xρύσας Τσακαλωγιάννη. Και ακόμη πιο πίσω, στους ισολογισμούς της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνεται ότι από τη χρήση 2006 έως τη χρήση 2014 τον έλεγχο διενεργεί η Baker Tilly (με την υπογραφή του κ. Βαρθαλίτη έως το 2011 και της κ. Τσακαλωγιάννη στις χρήσεις 2012 έως και 2014).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που έχουν δρομολογηθεί σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των λογιστικών καταστάσεων προηγούμενων ετών -ως η μόνη πρακτική που μπορεί να προσδιορίσει την αποτίμηση της εταιρείας- θα αποτελέσουν πρόκριμα και για τις προοπτικές του ομίλου, εντός και εκτός Ελλάδος, αυτόνομα ή υπό άλλη μετοχική σύνθεση, υπό την τρέχουσα ή άλλη διοίκηση κ.ο.κ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες από την ΕΥ σχετικά με έρευνα για τις εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, ανακοινώθηκε ότι μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα, δηλαδή προς τις αρχές Αυγούστου, αναμένεται η EY να έχει ολοκληρώσει την έρευνα που διεξάγει στη Folli Follie, ενώ παράλληλα θα έχει ολοκληρωθεί και η εσωτερική έρευνα την οποία διενεργεί άλλος ανεξάρτητος πάροχος.

Ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, επεσήμανε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση για την πραγματοποίηση ελέγχου επί των οικονομικών ενοποιημένων στοιχείων του εισηγμένου ομίλου και διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί η σύμβαση για την Ελλάδα και ότι συνεργάζεται με τη διοίκηση χωρίς πρόβλημα. Ο ίδιος ανέφερε πως ο έλεγχος που διενεργεί η EY αφορά στοχευμένες διαδικασίες που πάνε να ακουμπήσουν στα πιο σημαντικά κονδύλια του ισολογισμού των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του 2017 και φυσικά τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ένα απ’ αυτά.

Παράλληλα, θα διενεργείται και η εσωτερική έρευνα (forensic investigation) από ανεξάρτητο τρίτο πάροχο, για τη διαλεύκανση των θεμάτων που έχουν προκύψει. Όπως αναφέρθηκε, ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι ποιοτικός και πραγματοποιείται με συνεντεύξεις, για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις στην εταιρεία, αν τηρείται η εταιρική διακυβέρνηση, αν υπάρχουν στοιχεία και γιατί δεν δίνονται αυτά.