Skip to main content

Υψηλή κερδοφορία και προμέρισμα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Απόφαση για καταβολή προμερίσματος για τη περσινή χρήση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η πορεία της οποίας με βάση τα συνοπτικά αποτελέσματα του δεκαμήνου του 2017 επιβεβαιώνει μια βελτιωμένη εικόνα σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συνοπτικά στοιχεία που αφορούν την περίοδο 1/1/2017 έως και 31/10/2017, η ζυθοποιία εμφανίζει μικρή πτώση στις καθαρές πωλήσεις κατά 2,8% στα 205 εκατ. ευρώ (χωρίς την προσμέτρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016. Ωστόσο, σημαντική βελτίωση καταγράφεται σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και φόρων, τα οποία ενισχύθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 32% στα 21,5 εκατ. ευρώ.  

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας η εικόνα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική, καθώς τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 55,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2016. 

Ενισχυμένη εικόνα εμφανίζει και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων κατά 10% στα 131 εκατ. ευρώ, προερχόμενη κυρίως από την αύξηση στα κέρδη εις νέον κατά περίπου 11,4 εκατ. ευρώ. 

Η θετική πορεία κερδών το 2017 φέρεται ότι άνοιξε τον δρόμο για καταβολή μερίσματος στους μετόχους, μέρος του οποίου -σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο στις αρχές του περσινού Δεκέμβρη- θα δοθεί νωρίτερα, υπό μορφή προμερίσματος. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, το προμέρισμα δεν δύναται να υπερβαίνει το 50% των εκτιμώμενων κερδών.

Να σημειωθεί ότι τόσο στη χρήση 2016 όσο και σε αυτή του 2015 η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει στην καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους.

Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι οι επιδόσεις που κατέγραψε η εταιρεία πέρυσι έλαβαν χώρα σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η κατανάλωση της μπίρας υποχωρούσε μέχρι και τον Ιούνιο κατά 11%, απώλειες οι οποίες, ωστόσο, περιορίστηκαν στο -4% στο εννεάμηνο, κυρίως λόγω του τουρισμού. 

Σχετικά με την πορεία της φετινής χρήσης, οι εκτιμήσεις θέλουν το 2018 να είναι εξίσου κερδοφόρα χρονιά, με επιδίωξη διατήρησης εύλογων μερισματικών αποδόσεων και δημιουργίας σταθερών μακροπρόθεσμα αξιών για τους μετόχους της εταιρείας. Υπό το πρίσμα αυτό οι άξονες της στρατηγικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αφορούν την ενδυνάμωση των μαρκών και στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με νέα προϊόντα, τον έλεγχο του λειτουργικού κόστους, τη συνεχή παρακολούθηση της ρευστότητας και του πιστωτικού κινδύνου, την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ζύθου και την επικοινωνία της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας.

Επενδυτικά, φέτος η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ανάλογου ύψους με το 2017, όταν διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 16 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της αγοράς νέου εξοπλισμού για τα εργοστάσια, την υποστήριξη των εξαγωγών, που πέρυσι άγγιξαν τα 290.000 εκατόλιτρα, και την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Με βάση τα όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν η εταιρεία, το επενδυτικό πλάνο της περιόδου 2017-2019 προβλέπει συνολικά κεφάλαια ύψους περί τα 66 εκατ. ευρώ.