Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να επιτραπεί η ελευθερία μετακινήσεων εντός της Ευρώπης προβλέπει η πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανεκκίνηση του τουρισμού. «Στόχος μας είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου και όπου αυτό είναι εφικτό», επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης, που επικαλείται η ιστοσελίδα «Politico».
Η Αθήνα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, επιθυμεί «ίση μεταχείριση» όλων των ταξιδιωτών και να αποφύγει ενδεχόμενες «προκαταλήψεις λόγω εθνικότητας» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίτπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», επισημαίνεται στο έγγραφο της ελληνικής πλευράς, καλώντας να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδεύουν και μετά να επιστρέφουν εύκολα στην πατρίδα. «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα καραντίνας ή κάποιες άλλες αξιώσεις κατά την επιστροφή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα δεν τάσσεται υπέρ του ολοκληρωτικού ανοίγματος των συνόρων και για όλους. Στο ελληνικό έγγραφο γίνεται λόγος για «αμοιβαία κατανόηση» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους είτε για κορωνοϊό είτε για αντισώμτα τρεις ημέρες προτού ταξιδέψουν. Εναλλακτικά, δεν θα χρειάζονται έλεγχοι «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει με σαφείς αποδείξεις ότι η κατάσταση του Covid-19 είναι υπό έλεγχο», αναφέρεται.
Σύμφωνα με το «Politico» η Ελλάδα, μια χώρα με χιλιάδες νησιά που δεν μπορούν να προσεγγισθούν οδικώς, έχει καταθέσει ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα: «Δεν θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στα μέσα μεταφοράς», υποστηρίζει η Αθήνα. «Είτε πρόκειται για εναέρια, είτε οδικά είτε θαλάσσια μέσα μεταφοράς θα πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα και με τα ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω». Στα αεροπλάνα, θα πρέπει να συμπληρωθούν «όλες οι θέσεις», υποστηρίζει το έγγραφο, καθώς το μέτρο των κενών μεσαίων καθισμάτων θα καθιστούσε οικονομικά ασύμφορες τις πτήσεις, ενώ είναι αμφισβητήσιμα τα υγειονομικά πλεονεκτήματα».
naftemporiki.gr