Skip to main content

Στα χέρια της Ελβάλ περνά η Sofia Med

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά

Στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στη Sofia Med προχωρά η Χαλκόρ. Συγκεκριμένα η εισηγμένη ανακοίνωσε τη μεταβίβαση στην Ελβάλ του 88,8% που κατέχει στη Sofia Med (το υπόλοιπο ανήκει στη Viohalco). Το αντίτιμο της πώλησης ανέρχεται στα 101,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, από τις προς πώληση μετοχές το 56,26% είναι βεβαρημένες με ενέχυρο. Επίσης, σημειώνεται ότι η Χαλκόρ, έναντι του ανωτέρω τιμήματος για την πώληση και μεταβίβαση των μετοχών της Sofia Med, πρόκειται να εισπράξει ως προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ το αργότερο μέχρι τις 31/7/2017, ενώ η αποπληρωμή του υπόλοιπου τιμήματος θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 31/12/2017.

Όπως σημειώνεται, ο στόχος της συγκεκριμένης εξέλιξης είναι διττός, αφενός η κεφαλαιακή ενίσχυση της Χαλκόρ και αφετέρου η ένταξη της Sofia Med υπό την παραγωγική παρακολούθηση της Ελβάλ (παρά τη διαφορετικότητα των μετάλλων, αλουμίνιο από τη μια, χαλκός από την άλλη), από τη στιγμή που το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας που εδρεύει στη Σόφια είναι τα προϊόντα έλασης χαλκού, συναφή δραστηριότητα με την παραγωγή προϊόντων έλασης αλουμινίου που παράγει η Ελβάλ. Στο πλαίσιο αυτό η Χαλκόρ θα εστιάσει στην παραγωγή προϊόντων διέλασης χαλκού (σωλήνες).

Σύμφωνα με κύκλους των δύο εταιρειών, στόχος είναι η προσαρμοστικότητα στις συνθήκες και η μεγιστοποίηση της αξίας τους μέσω της αξιοποίησης των δεξιοτήτων που κατέχουν συνολικά.