Skip to main content

Άλλη μία ηχηρή παραίτηση από τη Folli Follie Group

Από την έντυπη έκδοση

Tης Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
 
Αποχώρησε από την υπόθεση αναδιάρθρωσης της Folli Follie ο Δημήτρης Κουβάτσος, σε μια κρίσιμη φάση για το έργο ένταξης της εταιρείας σε καθεστώς προστασίας, στο πλαίσιο του άρθρου 106βδ του πτωχευτικού δικαίου, αν και -όπως επισήμως αναφέρεται- ολοκλήρωσε το έργο του.

Ειδικότερα, σε μια συγκυρία που εκκρεμεί ακόμη η έκδοση αναδιατυπωμένων οικονομικών καταστάσεων, έργο μετ’ εμποδίων που εκπονεί η PwC λόγω των δυσκολιών διασταύρωσης στοιχείων, και χωρίς να έχει πετύχει οριστική συμφωνία με τους πιστωτές της, η FF Group ανακοίνωσε χθες «τη συναινετική λύση της συνεργασίας της με την εταιρεία συμβούλων Synergon Partners, η οποία είχε αναλάβει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα οικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης». Η Synergon είχε διαθέσει στη FF Group τις υπηρεσίες του Δημήτρη Κουβάτσου, ως διευθυντή Αναδιάρθρωσης (Chief Restructuring Officer – CRO).

Το έργο της οικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης που είχε αναλάβει ο κ. Κουβάτσος και η ομάδα του θα καλυφθεί εφεξής εσωτερικά από αρμόδια διεύθυνση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Folli Follie είχε διορίσει τον περασμένο Αύγουστο σε αυτήν τη θέση τον κ. Κουβάτσο -έμπειρο στέλεχος της αγοράς (με επαγγελματική σταδιοδρομία σε εταιρείες όπως Hewlett Packard, OTE, PepsiCo) και με εξειδίκευση σε θέματα εξαγορών, στρατηγικού σχεδιασμού και αναδιάρθρωσης. Ως διευθυντής Αναδιάρθρωσης είχε στενή συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο, την Επιτροπή Ελέγχου, τον διευθύνοντα σύμβουλο και το σύνολο των στελεχών του ομίλου για την αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τη διαδικασία σύνταξης του term sheet και των διαπραγματεύσεων αυτού του πλαισίου συμφωνίας με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της FF Group. Ο ίδιος φέρεται να είχε εκδηλώσει επιθυμία αποχώρησης μετά και την ολοκλήρωση ενός βασικού μέρους της αποστολής του που ήταν το πλαίσιο συμφωνίας με τους ομολογιούχους, από τους οποίους έχει εξασφαλιστεί κατ’ αρχήν συναίνεση.

Το «συναινετικό» διαζύγιο φέρεται να επίσπευσε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η υπόθεση λιμνάζει, ως αποτέλεσμα και των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν είτε την ίδια την εταιρεία είτε φυσικά πρόσωπα (όπως π.χ. η υπόθεση με την ελβετική Petrus, εταιρεία που δάνεισε 36,45 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Μάιο στον Δ. Κουτσολιούτσο και κατά πληροφορίες τα ζητεί πίσω με αγωγή).

Αναζητείται ρευστότητα
 

Πλέον, τις συζητήσεις με τους πιστωτές διεξάγουν οι δικηγόροι που παραμένουν στην υπόθεση και στελέχη της διοίκησης της Folli Follie τα οποία αυτό το διάστημα έχουν να διαχειριστούν το μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης. Αν και η μισθοδοσία και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές τακτοποιούνται, οι πληροφορίες θέλουν τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε τελευταία από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας να εξαντλείται τον Απρίλιο κι ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση λύσης.

Προφανώς δεν αρκεί η λειτουργική αναδιάρθρωση του δικτύου με κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων, τη στιγμή που το portfolio της εταιρείας έχει συρρικνωθεί μετά την αποχώρηση ισχυρών συνεργατών όπως με τις μάρκες Nike και Converse (σταδιακά θα αποχωρούν με τη λήξη των σχετικών συμβολαίων από φέτος), Ermenegildo Zegna, Vilebrequin, Guess, Scotch & Soda και Juicy Couture.

Εν κατακλείδι, σε λίγο διάστημα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ξέσπασμα της κρίσης στον ελληνικό όμιλο και δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη το ακριβές οικονομικό του μέγεθος, παραμένουν ανοιχτά μέτωπα με τη δικαιοσύνη και το επενδυτικό κοινό και είναι ζητούμενο πώς, πότε και αν θα εξασφαλίσει επικύρωση σχεδίου εξυγίανσης.