Skip to main content

Talk of the market: Κατασκευές, τράπεζες και νέο πακέτο μέτρων στην ατζέντα της ημέρας

Η παράταση του lockdown φέρνει νέο πακέτο μέτρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ενώ βγαίνει από τη συζήτηση η σεναριολογία για το άνοιγμα της αγοράς μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει ο λογαριασμός αφού το κόστος για την οικονομία αυτό το μήνα θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, με την αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων να “παγώνει” την αγορά.

Αν και η έξοδος από την κρίση φαίνεται να αργεί, οι αγορές την προεξοφλούν. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε τροχιά πάνω από τις 800 μονάδες καταγράφοντας χθες κέρδη 0,42%, με τη αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 69 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα επίπεδα της συνεδρίασης της Τρίτης, ήτοι 75 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 544 εκατ. ευρώ για το 2020 από 257 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ η διοίκηση παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για την περίοδο 2021-22, το οποίο απαιτεί, μεταξύ άλλων, έναν μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από το τρέχον έτος, με τη βοήθεια μιας νέας τιτλοποίησης ύψους 3,3 δισ. ευρώ (Mexico).

Το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest αποεπενδύει από την ΓΕΚ Τέρνα, μεταβιβάζοντας το 28% που κατέχει στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Περιστέρη που κατέχει ήδη το 16% και σε εταιρεία συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση. Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh απέκτησε σταδιακά θέση στη ΓΕΚ Τέρνα την περίοδο 2018 – 2019 ενώ πρόσφατα απέκτησε θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Eλλάκτωρ, με το 14,2% των μετοχών κατέχοντας οption για απόκτηση επιπλέον 12,5%.

Η Motor Oil δημοσίευσε το εγκριθέν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ενημερωτικό Δελτίο αναφορικά με τη έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 200 εκατ. ευρώ διάρκειας 7 ετών, διαιρούμενου σε έως 200.000 ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστης 1.000 ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν προς κάλυψη από το επενδυτικό κοινό μέσω δημόσιας προσφοράς. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν περίπου κατά 70% για τη μερική χρηματοδότηση επένδυσης συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ στο διυλιστήριο της Κορίνθου στην μονάδα που σήμερα επεξεργάζεται προϊόντα όπως νάφθα. Επιπλέον 10% της ομολογιακής έκδοσης θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις ΑΠΕ και το υπόλοιπο στην κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Στις 16/3 θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης και στις 17/3 θα αρχίσει η δημόσια προσφορά.

Η Forthnet ανακοίνωσε ότι η Newco United Group Hellas έχει υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άσκηση του δικαιώματος αγοράς των υπολοίπων μετοχών που δεν κατέχει στην εταιρεία, ήτοι 10.619.224, προσφέροντας τίμημα 0,30 ευρώ / μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Newco United Group Hellas κατέχει σήμερα το 96,83% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

Η ElvalHalcor εμφάνισε οριακή μείωση κύκλου εργασιών κατά 0,8% το 2020 με πωλήσεις 2,028 δισ. ευρώ. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA) άγγιξαν τα 136 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ για το 2019 και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 41,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2019, με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οφείλεται κυρίως στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, τη σχετικά μικρή πτώση των όγκων πωλήσεων και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 28,5 εκατ. ευρώ ή 0,0758 ευρώ ανά μετοχή έναντι 41,3 εκατ. ευρώ ή 0,1101 ευρώ ανά μετοχή το 2019.

Σχέδια για ανάπτυξη νέων δικτύων και concept καταστημάτων ανακοίνωσε η διοίκηση της Folli Follie χθες, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της, που αναβλήθηκε τελικά για τις 22 Μαρτίου, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απαρτία για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη διοίκησή της βρίσκεται στην τελική φάση υπογραφών δύο συμφωνιών master franchise για την ανάπτυξη monobrand καταστημάτων γνωστών brands. Με τις νέες συνεργασίες η εταιρεία στοχεύει στην κάλυψη του 35% με 40% του τζίρου που χάνει από τη σταδιακή λήξη των συμβολαίων της με τη Nike. 

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,3% το Φεβρουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020 και για άλλη μια φορά οι αποπληθωριστικές πιέσεις προήλθαν από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που επιβάρυναν το κόστος μεταφορών και το κόστος στέγασης. Όσο για τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (IPI) αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2021, λόγω κυρίως της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντωμεταξύ, το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση έντοκων γραμματείων 52 εβδομάδων. Δημοπρατήθηκε ποσό 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,167 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας το λόγο κάλυψης σε 1,87 φορές έναντι 2,38 φορές σε ανάλογη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, με επιτόκιο στο -0,22, δηλαδή 4 μ.β. έναντι προηγούμενης δημοπρασίας. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δεχτεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε 1 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr