Skip to main content

Aramco: Ιστορικό deal 69 δισ. δολαρίων

Tην εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στον «κολοσσό» χημικών Saudi Basic Industries Corp.(SABIC) από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου ανακοίνωσε η Saudi Aramco, με την εξαγορά να ανέρχεται στα 69,1 δισ. δολάρια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της Μέσης Ανατολής.

Μέσω της συμφωνίας, μεταβιβάζεται μεγάλο μέρος ρευστότητας προς το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, κεφάλαια αναγκαία για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ατζέντας του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Παράλληλα, η εξαγορά μετατοπίζει το κέντρο βαρύτητας της Aramco -του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου στον κόσμο- μακριά από τη βασική δραστηριότητα άντλησης πετρελαίου προς τον κλάδο χημικών. Η Aramco επεδίωκε τη στροφή προς τα πετροχημικά, καθώς η ζήτηση για βενζίνη και καύσιμα αρχίζει να επιβραδύνεται, εν μέσω των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η συμφωνία αποτιμά το μερίδιο 70% του επενδυτικού ταμείου(PIF) στα 123,4 ριγιάλ ανά μετοχή. Οι υπόλοιπες μετοχές της SABIC, που είναι εισηγμένες στο σαουδαραβικό χρηματισήριο, δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας και θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευσή τους.