Skip to main content

Σημαντικός ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του δημογραφικού και της κλιματικής αλλαγής

Κορυφαία στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης, μίλησαν στο πλαίσιο του 24ου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου, που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η υποστήριξη ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με το κράτος για την ανάπτυξη κοινών συνεργείων, είναι η μόνη λύση για τη διευθέτηση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το δημογραφικό και η κλιματική αλλαγή, αλλά και για την υλοποίηση γενναίων – κομβικών μεταρρυθμίσεων.

Το ανώτερο μήνυμα προς την κυβέρνηση πέρασαν τρία κορυφαία στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης, μιλώντας στο πλαίσιο του 24ου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου, που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην Ύδρα.

Ειδικότερα, η κ. Φιλίππα Μιχάλη, Chairwoman of the Board & CEO της NN Hellas, τόνισε με έμφαση ότι το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης πρέπει να προσαρμοστεί στους ταχέως εξελισσόμενους κινδύνους και η ιδιωτική ασφάλιση έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο για την αντιμετώπιση όλων των μελλοντικών προβλημάτων, τόσο στον τομέα των συντάξεων, όσο και στο πεδίο της υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 1970 ο πληθυσμός άνω των 65 ετών ήταν 7,5%, σήμερα είναι 22% και το 2050 θα φτάσει στο 40%, με τον πληθυσμό στο ίδιο διάστημα να έχει μειωθεί έως και 30%.

Από την πλευρά του ο CEO της Interamerican, κ. Γιάννης Καντώρος, διευκρίνισε ότι για να υλοποιηθούν μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των ασφαλειών πρέπει άπαντες να πεισθούν ότι ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μέρος της λύσης και ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, σήμερα, η αγορά έχει την αίσθηση ότι απέναντι της βρίσκεται ένας αόρατος τείχος που καθιστά κάθε προσπάθειά της δύσκολη.

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του, ο κ. Καντώρος στάθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα του δημογραφικού, αναφέροντας τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων και τη διαχείριση των προβλημάτων που θα ανακύψουν στο χώρο της υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Managing Director της HDI, τοποθετούμενος σχετικά με τις ασφαλίσεις περιουσίας σημείωσε ότι, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενισχύουν τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, καθότι βρίσκονται στο θετικό και όχι στο αρνητικό ισοζύγιο αυτών.

Ο ίδιος έθεσε θέμα ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα, και επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή δεν διακρίνει τον πολίτη, από το κράτος ή τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως είπε, πολιτεία και αγορά θα πρέπει να αναπτύξουν συνέργειες, διότι μόνο μέσω αυτών θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων.

Σε παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, υπογράμμισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, λόγω του μεγάλου ασφαλιστικού κενού που υπάρχει στη χώρα, αλλά και των νέων –εξαιρετικά σοβαρών- κινδύνων που απειλούν την κοινωνία και την οικονομία.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για να βγουν «οι… ελέφαντες που υπάρχουν στο δωμάτιο» θα απαιτηθεί χρόνους, αλλά και σύμπνοια μεταξύ κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης.