Skip to main content

Τα ιστορικά υψηλά και το μεγάλο… «πρασίνισμα» της Motor Oil

(EUROKINISSI)

O Γιάννης Βαρδινογιάννης οδηγεί την αξία του Ομίλου στα 3 δισ. ευρώ

Στην ευχάριστη θέση να «καμαρώνει» τη Motor Oil στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία βλέπει τη βασική της επιχειρηματική δραστηριότητα να αποκτά μια αξία άνω των 3 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Υπό τη διοίκηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, γιου του Βαρδή και της Μαριάννης, η τιμή της μετοχής του Ομίλου έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 28 ευρώ, μετρώντας άνοδο άνω του +20% μέσα στο 2024. Δηλαδή έχει μεγαλώσει κατά 1/5 μέσα σε μόλις πέντε μήνες.

Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Ενδεικτικό του μεγάλου re-rating είναι το γεγονός ότι ακριβώς πριν τρία χρόνια η αξία του Ομίλου ανερχόταν σε 13,6 ευρώ/μετοχή, ενώ ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2019, δεν ξεπερνούσε τα 23 ευρώ/μετοχή. Τα υψηλά περιθώρια διύλισης, λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος.

Το μεγάλο… «πρασίνισμα»

Η άλλη όψη του νομίσματος αφορά τη στρατηγική επιλογή του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ενός εκ των πιο επιτυχημένων οδηγών ράλι στην Ελλάδα, να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο «πράσινο» -και όχι λόγω της ποδοσφαιρικής ιστορίας της οικογένειας.

Μέσω της θυγατρικής MORE, η οποία στις αρχές του έτους ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% της Anemos RES από την Ελλάκτωρ, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης διαχειρίζεται μια δύναμη πυρός ΑΠΕ ισχύος 2,2 GW (σε διάφορα στάδια ανάπτυξης).

Χρηματιστήριο: Τα 7 placements που αλλάζουν την αγορά

Την ίδια στιγμή, άκρως κομβική για τον μετασχηματισμό του Ομίλου αποδεικνύεται η απόφαση της οικογένειας να αποκτήσει προ λίγων ετών το 30% της Ελλάκτωρ, το οποίο άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο στο deal για την Anemos αλλά και στο επίσημο -πλέον- φλερτ για την απόκτηση της Ηλέκτωρ, ηγέτιδας εταιρείας στον κλάδο των απορριμμάτων, η οποία έρχεται να «κουμπώσει» πάνω στην εξαγορά της ΘΑΛΗΣ (δραστηριοποιείται στην κυκλική οικονομία).

Κέρδη και μερίσματα

Όλα αυτά συντήρησαν -και συνεχίζουν να συντηρούν- σε υψηλά επίπεδα την καθαρή κερδοφορία της Motor Oil, η οποία το 2023 ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ. Κι αυτό οδήγησε στο μέρισμα – ρεκόρ του 1,8 ευρώ/μετοχή, με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να εισπράττει ένα μεγάλο ποσοστό, δεδομένου ότι ελέγχει το 41% των μετοχών του Ομίλου.

Και μην ξεχνάμε όλες τις υπόλοιπες συμμετοχές της οικογένειας (Optima Bank, Real Consulting, AVE κ.α.), οι οποίες την καθιστούν μία εκ των βασικότερων επιχειρηματικών «παιχτών» της σύγχρονης Ελλάδας.

Ζαρκαλής: Ο ιθύνων νους της Titan στις ΗΠΑ και η υπεραξία των 700 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)