Skip to main content

Στάσσης: Με φιλόδοξους στόχους βαδίζουμε στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης – Σε πρώτο πλάνο η ψηφιοποίηση

Ο Γεώργιος Στάσσης. Φωτ. ΔΕΗ

H ΔΕΗ σχεδιάζει να διπλασιάσει την ισχύ των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιό της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια

Το ορατό «πράσινο» πλέον πρόσημο στο ενεργειακό μίγμα της ΔΕΗ ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, (και αντιπρόεδρος της Eurelectric) Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε εισαγωγικό πάνελ στο συνέδριο της Eurelectric που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λαγονήσι.

Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ σχεδιάζει να διπλασιάσει την ισχύ των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιό της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων με ορίζοντα το 2028. «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πλάνο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη έχουμε 4,7 GW σε λειτουργία, ισχύ που θα διπλασιάσουμε τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο κ. Στάσσης είπε ακόμα ότι η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας συνοδεύεται από υψηλή -και ολοένα αυξανόμενη- μεταβλητότητα στην ηλεκτροπαραγωγή, για την οποία «αντίδοτο» είναι η αυξημένη ευελιξία που θα φέρουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που θα καταστήσει δυνατή την ευελιξία στη ζήτηση, μέσω -μεταξύ άλλων- της διείσδυσης των έξυπνων μετρητών.

Σε συνέχεια της αντίστοιχης προτεραιότητας που δίνεται στην προώθηση της ψηφιοποίησης, η ΔΕΗ υιοθετεί και εφαρμόζει ανάλογους στόχους και πρακτικές. Αν και προκύπτουν μια σειρά κίνδυνοι για την ασφάλεια του συστήματος (βλ κυβερνοασφάλεια), εντούτοις, όπως υπογράμμισε, η πλήρης ψηφιοποίηση σε συνάρτηση με την ευελιξία που προσφέρει, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος. Αναγνωρίζοντας, δε,  την σημασία ενός συντονισμού απέναντι σε κοινές προκλήσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ σημείωσε ότι «χρειάζεται να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε διασυνδέσεις καθώς θα μας επιτρέψουν και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε σχετικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών αναδεικνύοντας την άμεση συνάρτηση που αυτές έχουν με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οικονομίας συνολικότερα.
Τέλος, υψηλά στην ατζέντα με τα «επόμενα βήματα» βρίσκεται η είσοδος του Ομίλου στις υπηρεσίες AI και το κομμάτι των data center στα πλαίσια της συνολικότερης στρατηγικής να καταστεί ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος σε επίπεδο Νοτιοαναοτολικής Ευρώπης.