Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη «προσγείωση» για τη CPI – Βουτιά σχεδόν 10%

Διαψεύδονται τα σενάρια για deal με τη Real Consulting

Ανώμαλα «προσγειώνεται» η μετοχή της CPI στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία χθες (26/2) κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στο 0,88 ευρώ και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών μηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης υποχωρεί κατά τουλάχιστον 8% στη σημερινή συνεδρίαση (27/3), με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται άμεσα στο 0,808 ευρώ.

Κι όλα αυτά, ενώ στα πρώτα λεπτά της ημέρας, η μετοχή βρέθηκε έως και το 0,93 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό έτους.

Η μεγάλη κάμψη συνοδεύεται από «θερμό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 435.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 381.404 ευρώ.

Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 1.500% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024 (24.303 ευρώ).

Διάψευση σεναρίων

Τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της έκρηξης των σεναρίων για κυοφορούμενα deals και επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο Πληροφορικής και Τεχνολογίας, η CPI είχε «πρωταγωνιστήσει» σε διάφορα σενάρια για πιθανή συγχώνευση με τη Real Consulting της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Αυτό εύλογα είχε παράσχει ώθηση στη μετοχή, η οποία μέσα στο τελευταίο 30ήμερο κέρδιζε έως και +30%. Ωστόσο, σήμερα το πρωί, η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές φήμες, γεγονός το οποίο αναμφίβολα εξηγεί εν πολλοίς την εν εξελίξει βουτιά της CPI.

«Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία CPI ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε. διαψεύδει δημοσίευμα του Τύπου το οποίο αναφέρει ότι η Εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την συμμαχία-συγχώνευσή της με τη Real Consulting. Η Εταιρία, τηρούσα τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεις, διαβεβαιώνει ότι όταν συντρέχει γεγονός, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται εύλογα να επηρεάσει την αγορά των μετοχών της, προβαίνει η ίδια υπεύθυνα στη δημοσιοποίησή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισηγμένης.

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ η αξία των τεχνολογικών εισηγμένων

Πωλήσεις μετοχών

Την ίδια ώρα, μέσω ξεχωριστής ενημέρωσης, έγινε γνωστό ότι ο βασικός μέτοχος Μιχάλης Πικούνης προχώρησε στην πώληση 233.000 μετοχών έναντι τιμήματος 0,76 ευρώ/μετοχή, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει ένα μέρος των μεγάλων κερδών του έτους (+32%).

Έτσι, το ποσοστό του κ. Πικούνη υπολογίζεται πλέον στο 19,5% από 21,7% προηγουμένως. O Χρήστος Παπαθάνος, από την πλευρά του, εξακολουθεί να διατηρεί στο 27,5%, ενώ ο Αριστείδης Παπαθάνος ελέγχει το 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου.

Υψηλή αποτίμηση

Σε κάθε περίπτωση, η φρενίτιδα που καταγράφεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στον τεχνολογικό κλάδο έχει «φουσκώσει» σημαντικά (και) την αποτίμηση της CPI, η οποία έχει αυξηθεί στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή, αυτήν την στιγμή, διαπραγματεύεται με δείκτη κερδοφορίας (P/E) στο 42x και δείκτη λογιστικής αξίας (P/BV) στο 2,6x, δηλαδή σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)