Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κάνει το… «ξεπέταγμα» η Austriacard – Ράλι άνω του 4%

austriacard.com

Επιστρέφει στα 6,5 ευρώ για πρώτη φορά από τις 4 Ιανουαρίου.

Δυναμικό ράλι καταγράφει σήμερα (6/3) η μετοχή της Austriacard, η οποία φαίνεται να καβαλά το «κύμα» της ανόδου στον κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης, η οποία διαπραγματεύεται και στην αγορά της Βιέννης, ενισχύεται δυναμικά άνω του +4% και διαμορφώνεται στα 6,5 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 4 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από «ζωηρό» ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί 96.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 622.000 ευρώ.

Αυτό το μέγεθος αντιστοιχεί στο 535% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024, ο οποίος καθορίζεται μετά βίας στα 116.000 ευρώ.

To τεχνολογικό «άλμα»

Το σημερινό «άλμα», σύμφωνα με τους αναλυτές, απορρέει από την κλιμακούμενη δυναμική που αναπτύσσει ο τομέας της πληροφορικής, κάτι που προσέλαβε ευρύτερες διαστάσεις μετά το deal στην Entersoft.

Η απόκτηση του 53% από την Olympia Group φαίνεται ότι αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να «απελευθερωθούν» κρυμμένες αξίες στο ταμπλό, δεδομένου ότι κατά παράδοση οι μετοχές τεχνολογίας διαπραγματεύονται με υψηλότερη αποτίμηση.

Και ήταν νομοτελειακό βέβαιο ότι κάποια στιγμή αυτή η ανοδική κίνηση θα παράσερνε και την Austriacard, η οποία μέχρι πρότινος παρουσίαζε μια αδύναμη χρηματιστηριακή εικόνα.

Η μετοχή υποχωρεί κατά 6% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, υποαποδίδοντας σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του ταμπλό, όπως οι Profile, Epsilon, Entersoft κ.α., οι οποίες «τρέχουν» με ρυθμό έως και 100%.

Μ. Κοντός: Θέλει να ξανακάνει… λύκο τη μετοχή της Austriacard

Η σύγκριση με την Entersoft

Η αγορά, εξάλλου, δείχνει να… αγνοεί τα θετικά οικονομικά μεγέθη για το 2023, με τη διοίκηση να περιμένει τζίρο 360 εκατ. ευρώ, EBITDA 50 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 16 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα νούμερα για την Entersoft, η οποία αποτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ, κυμαίνονται σε 37,8 εκατ. ευρώ, σε 12,7 εκατ. ευρώ και σε 8,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Με κεφαλαιοποίηση 236 εκατ. ευρώ, η AustriaCard εμφανίζει δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 2,2x και δείκτη κερδοφορίας P/E στο 22x. Οι αντίστοιχοι δείκτες στην Entersoft υπολογίζονται σε 10x και 33x.

Παρουσία σε 35 χώρες

Σήμερα, η Αustriacard δραστηριοποιείται σε 35 χώρες, προσφέροντας λύσεις σε τομείς, όπως η παραγωγή καρτών για τράπεζες, η ψηφιακή ασφάλεια και η διαχείριση πληροφοριών.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και η προσπάθεια ψηφιοποίησης του ελληνικού δημοσίου, οπωσδήποτε, μπορούν να συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, με τη Eurobank Equities να προβλέπει μέση ετήσια βελτίωση των EBITDA κατά 11% έως το 2027.

Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Λύκος ελέγχει το 77,2% των μετοχών, ενώ ένα επιπλέον 13% έχει δοθεί ως αντάλλαγμα σε ιδιοκτήτες εταιρειών που εξαγοράστηκαν από την εισηγμένη.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)