Skip to main content

Πάνος Γερμανός: Τα «χρυσά» deals ενός… σιωπηλού επιχειρηματία

Επί προσωπικού: Ο 74χρονος που ξέρει... καλά από επιχειρηματικές συμφωνίες.

Αν και έχει πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγα deals τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος προτιμά να διατηρεί χαμηλό προφίλ, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το ίδιο έπραξε και στο πλέον πρόσφατο «χτύπημα», το οποίο ταρακούνησε για τα… καλά το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο λόγος για τον Πάνο Γερμανό και τη συμφωνία απόκτησης του 53% της Entersoft έναντι τιμήματος 8 ευρώ/μετοχή, κάτι που ανεβάζει αισθητά τις αποτιμήσεις όλων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής και τεχνολογίας.

Ο 74χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ξεκίνησε από ένα χωριό της Ηλείας ως το μικρότερο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, σήμερα θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους επιχειρηματίες της χώρας -και όχι άδικα.

Το πρώτο κατάστημα

Το μακρύ ταξίδι προς την επιτυχία έχει αφετηρία ένα μικρό κατάστημα μπαταριών στο κέντρο της Αθήνας τη δεκαετία του ’80.

Πάνος Γερμανός.

Είναι η απαρχή της «δυναστείας» των καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», τα οποία αρχικά επεκτείνονται και στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, ενώ το 2000 εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελώντας την 24η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της τελευταίας 30ετίας (207 εκατ. ευρώ).

Έξι χρόνια αργότερα, η αλυσίδα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» πωλείται στον ΟΤΕ, ολοκληρώνοντας ένα χρυσοφόρο deal αξίας 651 εκατ. ευρώ για τον κ. Γερμανό.

Sunlight και Public

Στο μεσοδιάστημα, ο ίδιος καταφέρνει να χτίσει σταδιακά μια ολόκληρη «αυτοκρατορία» γύρω από τον κλάδο των μπαταριών, εξαγοράζοντας το 1991 το εργοστάσιο της SUNLIGHT και ανοίγοντας «φτερά» για το εξωτερικό.

Το 2005 πραγματοποιεί ακόμη ένα βήμα στον χώρο της λιανικής, δημιουργώντας την αλυσίδα Public, η οποία σήμερα έχει απορροφήσει και τα καταστήματα Media Markt.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2006, ο κ. Γερμανός ιδρύει τον Όμιλο Olympia, ο οποίος αποτελεί την «ομπρέλα» όλων των δραστηριοτήτων του.

H πώληση των 440 εκατ. ευρώ

Χρονιά ορόσημο αποτελεί και το 2020, όταν η Olympia αποεπενδύει την πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας PLAY, πουλώντας τη συμμετοχή της στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Χαβιέ Νιελ και γεμίζοντας τα «ταμεία» της με το ποσό των 440 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, ο Όμιλος απαρτίζεται από τις Public, Sunlight, Westnet και SoftOne. Για την τελευταία έχουν ήδη ακουστεί διάφορα σενάρια συγχώνευσης με την Entersoft, τα οποία επισήμως έχουν διαψευστεί. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στο μέλλον και ανάλογα με τις εκάστοτε εξελίξεις.

Μην ξεχνάμε, δε, και τη συμμετοχή του κ. Γερμανού σε ακόμη μία εισηγμένη, τη Lamda Development, στην οποία διαθέτει ποσοστό 10% μαζί με τη VNK Capital (μέσω του επενδυτικού σχήματος Voxcove).

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)