Skip to main content

Λαβίδας: Από την περιπέτεια στις ΗΠΑ έως το success story της Lavipharm

Επί προσωπικού: Το εντυπωσιακό turn-around story του Έλληνα επιχειρηματία.

Όταν το φθινόπωρο του 2019 «έσκαγε» σαν βόμβα η είδηση της εμπλοκής του Τηλέμαχου Λαβίδα σε διεθνές δίκτυο insider trading, ελάχιστοι φαντάζονταν ένα τόσο εντυπωσιακό comeback για τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος πλέον ατενίζει το μέλλον με περίσσεια αισιοδοξία, βλέποντας τη Lavipharm να κατακτά τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης.

Οι αμερικανικές αρχές, όπως έγραφαν τα δημοσιεύματα της εποχής, εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στο πρόσωπο του κ. Λαβίδα, δείχνοντας μηδενική ανοχή και τιμωρώντας τον ίδιο με ποινή πολύμηνης φυλάκισης για τη συμμετοχή του στην πολύκροτη υπόθεση της εσωτερικής πληροφόρησης.

Τηλέμαχος Λαβίδας

Ο κ. Λαβίδας τελικά αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να επαναπατριστεί.

Η δύσκολη αρχή

Το 2021, το οποίο σημαδεύτηκε από τον θάνατο του πατέρα του, Θανάση, ο -40χρονος τότε- Τηλέμαχος εκλέχθηκε εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Lavipharm και έκτοτε ηγείται των δραστηριοτήτων της οικογενειακής επιχείρησης, την οποία ίδρυσε ο προπάππους του το 1911.

Όμως, η ενασχόλησή του με τη φαρμακευτική εταιρεία μόνο σε εύκολη συγκυρία δεν συνέπεσε, με τη μετοχή της εισηγμένης να βρίσκεται σε Καθεστώς Επιτήρησης και το μέλλον της Lavipharm να φαντάζει κάτι παραπάνω από αβέβαιο.

Τα βήματα ανάκαμψης

Ωστόσο, ο κ. Λαβίδας έπαιξε ένα… στοίχημα, το οποίο του βγήκε στον απόλυτο βαθμό. Το πρώτο σημαντικό βήμα αφορούσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2022, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 51 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε η επιστροφή στην Κύρια Αγορά, ενώ το εντυπωσιακό turn-around story ολοκληρώθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα, όταν και η Lavipharm ξεκίνησε την κυκλοφορία του πρώτου –παραγόμενου στην Ελλάδα από την Tikun Olam- σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης.

Είχε προηγηθεί, δε, μια σειρά εμπορικών συμφωνιών για την εξαγορά διάφορων σκευασμάτων, τα οποία δύνανται να αλλάξουν το status της μοναδικής εισηγμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι οποίες θεωρούνται από τους αναλυτές αρκετά συντηρητικές, ο κλάδος της συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να αποφέρει αύξηση του τζίρου κατά τουλάχιστον 15,7 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Το ράλι της μετοχής

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εταιρεία φαίνεται ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 9μηνου 2023, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 21% και ανήλθε σε 46 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να κάνουν άλμα κατά 58,2%.

Η διοίκηση του κ. Λαβίδα εκτιμά ότι οι συνολικές πωλήσεις στο 12μηνο θα ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόσφατη αποεπένδυση του ζημιογόνου κλάδου των φαρμακαποθηκών θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας (2,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο).

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αποτυπώνονται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όπου η μετοχή «τρέχει» ένα ράλι άνω του 100% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να αγγίζει πλέον τα 160 εκατ. ευρώ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)