Skip to main content

Ράλι µε το βλέµµα στην… κάνναβη 

Η κούρσα της Lavipharm και ακόμη 3 ειδήσεις που συζητά η αγορά

Με ένα ράλι άνω του 10% ολοκληρώνει τον Ιανουάριο η µετοχή της Lavipharm, η οποία συνεχίζει την «κούρσα» µετά την έξοδο από την Επιτήρηση.

Στα όρια των 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον η κεφαλαιοποίηση της φαρµακευτικής εταιρείας και στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω βελτίωση. Ακούγεται, µάλιστα, ότι θα ξεκινήσει και η κυκλοφορία ενός νέου σκευάσµατος φαρµακευτικής κάνναβης (σε συνεργασία µε την Tikun Olam), το οποίο εκτιµάται ότι θα αυξήσει τις πωλήσεις κατά 17 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Ακόμη 10 τεστ από τους οίκους για την Ελλάδα

Αποµένουν για φέτος 10 προγραµµατισµένες αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους 5 αναγνωρισµένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Fitch, Moody’s, DBRS, Scope).

O επόµενος εθνικός στόχος είναι πριν από το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας η χώρα να έχει ανέβει, τουλάχιστον, άλλα τρία από τα πέντε σκαλιά που τη χωρίζουν από την «A» κατηγορία.

«Ορόσηµο», καθοριστικής σηµασίας, βεβαίως και υπάρχει. Aφορά την «ετυµηγορία» της Moody’s, στις 15 Mαρτίου. H επόµενη χρονικά αξιολόγηση της Ελλάδας είναι στις 8 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS.

Ενίσχυση ανταγωνισµού το αντίδοτο στην ακρίβεια

∆ιπλωµατικές αλλά µε ενδιαφέρον στην τοποθέτησή τους ήταν οι επισηµάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ, ∆ηµήτρη Παπαλεξόπουλου (φωτ.), που έκανε κατά την παρουσίαση της έρευνας για τον «Σφυγµό του Επιχειρείν», σχετικά µε την ακρίβεια, τους µισθούς και την ανταγωνιστικότητα. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, µε ειλικρίνεια παραδέχτηκε ότι «υπάρχει θέµα ακρίβειας σε ορισµένα προϊόντα και σε ορισµένους κλάδους. Το αντίδοτο στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση του ανταγωνισµού».

Για τις υψηλές τιµές ενέργειας στην Ελλάδα τόνισε: «Στην Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσουµε τιµές ενέργειας ανταγωνιστικές και προβλέψιµες µέχρι να ολοκληρωθεί η πράσινη µετάβαση». Τέλος, για την αύξηση του κατώτατου µισθού είπε: «Η πλειοψηφία των µελών του συνδέσµου βλέπει τη σκοπιµότητα αύξησης των µισθών, ωστόσο πρέπει να συµβαδίζει µε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχείρησης. Οι καλύτεροι µισθοί δεν διατάσσονται ούτε νοµοθετούνται, απλώς παράγονται».

Η Optima εµπλουτίζει τις επιλογές πληρωµών

Η Optima bank -CEO ο ∆ηµήτρης Κυπαρίσσης (φωτ.)- εµπλουτίζει τις επιλογές πληρωµών που έχουν οι πελάτες της στη διάθεσή τους. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η τράπεζα, µε την εγγραφή τους στο IRIS payments, µέσα από το Optima mobile app, οι ιδιώτες πελάτες θα µπορούν να αποστέλλουν αλλά και να λαµβάνουν χρήµατα διατραπεζικά -µε ηµερήσιο όριο 500 ευρώ- µε χρήση µόνο του αριθµού κινητού του παραλήπτη.