Skip to main content

Η INTRAKAT εξελίσσεται σε έναν κορυφαίο παίκτη της αγοράς – Προϋπόθεση βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο Όμιλος Intrakat υλοποιεί μια δυναμική αναπτυξιακή στρατηγική εντός κι εκτός συνόρων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Ο Όμιλος Intrakat είναι ένας κορυφαίος κατασκευαστικός όμιλος που διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και σημαντικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Όμιλος Intrakat δημιουργεί αξία για τους μετόχους του και για τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, οδηγώντας την ανάπτυξη.

Έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της εταιρείας Άκτωρ – της ιστορικότερης ίσως κατασκευαστικής εταιρείας της Ελλάδας, με τεράστια εμπειρία, πολυσχιδή δραστηριότητα και διεθνή παρουσία – ο Όμιλος Intrakat υλοποιεί μια δυναμική αναπτυξιακή στρατηγική, επενδύοντας με συνέπεια στην επέκταση των δραστηριοτήτων του χαρτοφυλακίου εντός κι εκτός συνόρων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Πολυσχιδείς δραστηριότητες με κερδοφορία 

Ο Όμιλος Intrakat δραστηριοποιείται με επιτυχία σε όλο το φάσμα του τεχνικού κλάδου: Μεγάλα έργα συγκοινωνιακών, ενεργειακών και κτιριακών υποδομών, Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και Παραχωρήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αποθήκευση Ενέργειας, Ανάπτυξη Ακινήτων και Τουρισμό, αλλά και Περιβαλλοντικά Έργα και έργα Έξυπνων Πόλεων.  Και στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, που για τον όμιλο Intrakat αποτελεί ευκαιρία για βελτίωση στην πορεία προς μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Αποτελεί έναν δρόμο που θα περιλαμβάνει καινοτομία, ενεργειακή αυτάρκεια, διαφάνεια, εμπιστοσύνη, συνεργασία.

Πλέον, ο Όμιλος Intrakat έχει επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την αγορά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, χάρη στις προοπτικές που διανοίγονται για αυτήν.

Η επέκταση του αποτυπώματος της Intrakat

Η διοίκηση του Ομίλου υλοποιεί με συνέπεια μία στρατηγική για τον μετασχηματισμό του οργανισμού σε έναν κορυφαίο παίκτη της αγοράς, μία προοπτική που ενισχύθηκε από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη θυγατρική του. Και, μάλιστα, σε εμβληματικά έργα, στα οποία συμμετέχει η Άκτωρ, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, οι εργασίες επιταχύνονται προκειμένου να παραδοθούν ταχύτερα στους πολίτες, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Άκτωρ έχει κατασκευάσει μερικά από τα εμβληματικότερα συγκοινωνιακά, ενεργειακά, κτιριακά και τουριστικά μεγάλα έργα της Ελλάδας, ενώ διαθέτει συσσωρευμένη τεχνογνωσία στη διαχείριση υποδομών, έργων και τεχνικών εγκαταστάσεων, καθώς και στις λατομικές δραστηριότητες.  Είναι ενδεικτικό ότι μετά την εξαγορά της Άκτωρ, ο Όμιλος Intrakat συμμετέχει σε 370 μεγάλα έργα, έχει ανεκτέλεστο περί τα 5 δισ. ευρώ και συγκεντρώνει κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. σε ετήσια βάση.

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου 

Με στόχο την διασφάλιση μελλοντικών εσόδων, η Intrakat επενδύει με συνέπεια στην διαφοροποίηση κι επέκταση των δραστηριοτήτων του χαρτοφυλακίου της, με στόχο να έχει θεμελιώσει ισχυρή θέση στην αγορά και επενδύει στην ανάπτυξη ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης. Και προκειμένου να επιταχύνει την υλοποίηση του στόχου αυτού, προχώρησε πρόσφατα σε μία στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Η αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξή της, εκτιμάται ότι θα υπερβεί το € 1 δισ.

Η Intrakat επιδιώκει τη συμμετοχή της στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και αναμένεται να συμμετάσχει στους επικείμενους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη υπερακτίων αιολικών πάρκων, σε συνεργασία με τον στρατηγικό της εταίρο Parkwind, που διαθέτει μακρά σχετική εμπειρία. Επιπλέον, προωθεί την δραστηριοποίησή της και σε άλλα περιβαλλοντικά έργα, όπως η Διαχείριση Απορριμμάτων, αλλά και τα έργα «έξυπνων πόλεων».

ΣΔΙΤ και Real Estate  

Ο Όμιλος Intrakat επενδύει με συνέπεια στα έργα ΣΔΙΤ, όπως ο οδικός άξονας Καλαμάτας – Πύλου και το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, προϋπολογισμού 239 εκατ. ευρώ και 188 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ενώ παράλληλα είναι μειοδότης σε μεγάλα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ, όπως εκείνα της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και των Φοιτητικών Εστιών της Κρήτης και της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, έχει επιτύχει την ανάληψη εμβληματικών ιδιωτικών έργων, όπως το Riviera Tower στο Ελληνικό (προϋπολογισμού €350 εκατ. ευρώ), αλλά και τον νέο Τερματικό  Σταθμό Αποθήκευσης Πετρελαίου, δυναμικότητας 1,3 εκατ. m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 357 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό της εταιρείας Ecomar.

Επιπλέον, επενδύει στην συγκέντρωση και ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων και κτιριακών υποδομών σε ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως το Apanema Resort της Μυκόνου, που θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel, και το πεντάστερο “Xenodocheio Milos”, στην καρδιά της Αθήνας που ήδη λειτουργεί.

Δείτε το αφιέρωμα Digital Transformation