Skip to main content

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι κλιματικοί στόχοι απαιτούν κίνητρα για τη βιομηχανία

ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

«Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα για να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040»

Κάθε τόνος μετάλλων που η Ευρώπη σταματά να παράγει θα αντικατασταθεί από εισαγωγές με υψηλότερες εκπομπές άνθρακα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίoς.

Ο κ. Μυτιληναίoς, σχολιάζοντας τη δημοσίευση από την Κομισιόν του κλιματικού στόχου 2040 για μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είπε: «Μετά από τέσσερα χρόνια πρωτοφανών γεωπολιτικών προκλήσεων, η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι εξίσου ταραχώδης. Η διασφάλιση των πρώτων υλών που χρειάζεται η Ευρώπη θα έχει διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργήσουμε τώρα για να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040. Αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με ακμάζουσες ευρωπαϊκές βιομηχανικές αλυσίδες αξίας και πραγματικά κίνητρα που υπερβαίνουν την έως τώρα προσέγγιση της στοχοθεσίας και του αυξημένου κόστους που καθορίζεται από τους κανονισμούς».

«Κάθε τόνος μετάλλου που η Ευρώπη σταματά να παράγει στο εσωτερικό θα αντικατασταθεί από εισαγωγές με υψηλότερο αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα, από μονάδες εκτός Ε.Ε. Για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, ας υλοποιήσουμε τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ε.Ε. για το κλίμα μέσω μιας προσέγγισης πλήρους αλυσίδας αξίας, για την οικοδόμηση στρατηγικών βιομηχανιών, όχι την εγκατάλειψή τους», υπογράμμισε.

Πέρα από την πλούσια βιομηχανική της βάση, η βιομηχανία μετάλλων έχει πάνω από 90 έργα εφοδιαστικής αλυσίδας έτοιμα να συμβάλουν στους στόχους ανθεκτικότητας πρώτων υλών της Ε.Ε., με κορυφαίες περιβαλλοντικές και κλιματικές επιδόσεις».