Skip to main content

30η AGROTICA: Πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο από τον Αυγενάκη

«γνωρίζουμε τα προβλήματα και εργαζόμαστε συλλογικά, ώστε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και να μετριάσουμε άγχη, αγωνίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον»

Νέα πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε προς τον αγροτικό κόσμο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, εγκαινιάζοντας απόψε την 30η επετειακή έκθεση AGROTICA με μια ομιλία σε γενικότερους τόνους συνεννόησης.

“Δηλώνουμε διαθέσιμοι για συνεργασία και κοινή προσπάθεια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι “γνωρίζουμε τα προβλήματα και εργαζόμαστε συλλογικά, ώστε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και να μετριάσουμε άγχη, αγωνίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον”.

Από το βήμα των εγκαινίων ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε τις εξαγγελίες που είχε κάνει νωρίτερα σήμερα το πρωί σε συνέντευξη τύπου για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του γάλακτος κ.α. και προανήγγειλε την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν και αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι του κλάδου, όπως ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, Maurizio Martina, ο οποίος έκανε λόγο για εντυπωσιακή ποικιλία αγροτικής τεχνολογίας στην 30η Agrotica, επισήμανε την ανάγκη ψηφιακής διάστασης της εκμηχάνισης του αγροτικού κλάδου και εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της αγροτικής παραγωγής όχι μόνο στην πειροχή της αλλά ευρύτερα στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο.

Στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος σε Ελλάδα και Μάλτα αναφέρθηκε ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Δικαιωμάτων των ζώων, Anton Refalo, ο οποίος τόνισε πως είναι συλλογική μας ευθύνη να κατευθύνουμε τους αγρότες προς την υιοθέτηση της καινοτομίας, ενώ κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο χαρακτήρισε την Έκθεση  η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιώτου.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, Maurizio Martina

Ξεχωριστή έκθεση χαρακτήρισε από την πλευρά του την Agrotica ο υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Deyan Stratev, ο οποίος έκανε λόγο για τις παραδόσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται στον αγροτικό κλάδο οι δύο χώρες.

«Δεν μας χωρά η έκθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά, επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως η φετινή AGROTICA δικαιώνει τους στόχους που έχει θέσει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, κάτι που επιβεβαιώνει – όπως είπε – η 30η AGROTICA, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε ότι η Agrotica είναι καύχημα για τη Θεσσαλονίκη και ότι η στήριξη του αγροτικού κόσμου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Η επετειακή 30η  Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, «AGROTICA», μετρά 1.804 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 49 χώρες και πάνω από 40.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Το ωράριο της AGROTICA είναι την Παρασκευή και την Κυριακή 10:00 με 19:00 και το Σάββατο 10:00 με 20:00.