Skip to main content

Ο Έλληνας τεχνοκράτης που έβαλε «τέλος» στην γκρίνια των μετόχων

Επί προσωπικού: Ο Μιχάλης Κολακίδης είναι CEO τoυ Titan από το 2019

Σημαντικές υπεραξίες έχει καταφέρει να δημιουργήσει για τους μετόχους της Titan ο Μιχάλης Κολακίδης, δηλαδή ο άνθρωπος που βρίσκεται από το 2019 στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης. Εκείνη η χρονιά θεωρείται καθοριστική για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, καθώς ξεκίνησε η παράλληλη διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια Αθηνών, Βρυξελλών και Παρισιού.

To ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουλίου του 2019, όταν το νέο εγχείρημα έπαιρνε σάρκα και οστά, με την τιμή της μετοχής να εκκινεί από τα 19,3 ευρώ. Σήμερα, δηλαδή 4,5 χρόνια αργότερα, η μετοχή βρίσκεται στα 22,6 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 17%, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 15η μεγαλύτερη εταιρία του Χ.Α.

Ο Μιχάλης Κολακίδης, CEO και CFO του Titan

Το πρώτο βήμα αυτής της ανοδικής πορείας έγινε τον Ιούλιο του 2023, όταν η μετοχή επανήλθε στα επίπεδα των 18 ευρώ, αφήνοντας πίσω (κάπως καθυστερημένα) το σοκ της πανδημικής περιόδου, το οποίο είχε οδηγήσει έως τα ιστορικά χαμηλά των 9 ευρώ. Η πρόσκαιρη διόρθωση του περασμένου φθινοπώρου αποτέλεσε το αναγκαίο βήμα πριν τη σημερινή εκτόξευση, η οποία φέρνει τη συνολική μεταβολή από τα ιστορικά χαμηλά στο εντυπωσιακό +150%.

Και κάπως έτσι, η γκρίνια των μετόχων για τη στασιμότητα της μετοχής μπήκε οριστικά στην… άκρη. Ένα μεγάλο μέρος του story πιστώνεται προσωπικά στον κ. Κολακίδη, ο οποίος υλοποίησε το στρατηγικό πλάνο, οδηγώντας την εταιρεία σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στο 9μηνο του 2023, η κερδοφορία του Ομίλου «έσπασε» όλα τα ρεκόρ, φθάνοντας στις παρυφές των 200 εκατ. ευρώ έναντι 109 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2022.

Αυτή η… έκρηξη κερδοφορίας έχει «φουσκώσει» τις προσδοκίες για τη φετινή μερισματική απόδοση, η οποία πέρυσι ανήλθε στην περιοχή του 2,5% (0,6 ευρώ/μετοχή).

Πριν λίγες εβδομάδες, η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή έθεσε την τιμή – στόχο στα 24 ευρώ, ενώ προσφάτως η Eurobank Equities τοποθέτησε τον πήχη στα 25,3 ευρώ, συγκαταλέγοντας τον Titan στα top-picks του 2024. Μάλιστα, και οι δύο αναλυτές θεωρούν ότι η μετοχή θα παραμένει εξαιρετικά ελκυστική, με μονοψήφιο δείκτη P/E καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης τριετίας (<8x).

Η τεχνοκρατική συνεισφορά του κ. Κολακίδη, καθώς μιλάμε για έναν άνθρωπο της αγοράς, διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ όλα τα παραπάνω, καθώς ο ίδιος έχει εργαστεί για 14 χρόνια στη Citibank Ελλάδος, ενώ είχε και ένα σύντομο πέρασμα από την Εθνική Τράπεζας. Το 1994 εντάχθηκε για πρώτη φορά στον Titan, αναλαμβάνοντας τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή. Το 2000 μεταπήδησε στην Πειραιώς και το 2007 στην Eurobank.

Τον Ιανουάριο του 2014 έκανε το comeback, επιστρέφοντας στον Titan από τη θέση του CFO, ενώ τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε και τη θέση του CEO.