Skip to main content

Αλέξανδρος Εξάρχου: Ο «Mr Κατασκευές» και το ράλι κατά 200%

Αλέξανδρος Εξάρχου/ Intrakat

Επί προσωπικού: Έχει μεταμορφώσει τον Όμιλο σε ένα turnaround επιχειρηματικό story

Όταν το καλοκαίρι του 2022 αποφάσισε να «ταράξει» τα νερά του κατασκευαστικού κλάδου, προχωρώντας στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Intrakat, πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα παράτολμο και ριψοκίνδυνο βήμα. Τα γεγονότα, περίπου 1,5 χρόνο αργότερα, δικαιώνουν, όμως, απόλυτα τον Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος (μαζί με τους εφοπλιστές Μπάκο – Καϋμενάκη) πήρε από το χέρι την εταιρεία και την κατέστησε τη δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου.

Ο ίδιος ο Εξάρχου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, φαίνεται ότι αποτελεί το πρόσωπο – κλειδί αυτής της μεταμόρφωσης, αξιοποιώντας στο έπακρον τα τουλάχιστον 25 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των κατασκευών και των δημόσιων έργων. Πέραν της εν Ελλάδι εργασιακής εμπειρίας στον ΑΚΤΩΡ, έχει διαχειριστεί έργα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των ηνίων της Intrakat, ο κ. Εξάρχου επέφερε το πρώτο ηχηρό «χτύπημα», με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Ελλάκτωρ. Μιας εταιρείας, την οποία γνωρίζει εκ των έσω. Την προηγούμενη εβδομάδα ακολούθησε και το mega – deal με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το οποίο αφορά συνέργειες 1 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ.

Το πρόσημο της διοίκησης Εξάρχου, αναμφίβολα, θεωρείται κάτι παραπάνω από θετικό. Ο Όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο έργων άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ η διείσδυση στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Λαμβάνοντας υπόψη και τις προοπτικές σε ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις και Ακίνητα, καθίσταται σαφές ότι η Intrakat έχει μετατραπεί σε μια ηγέτιδα δύναμη, αλλάζοντας… πίστα.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου το όραμα του κ. Εξάρχου έχει εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίηση του Ομίλου στα 722 εκατ. ευρώ. Στις 5 Ιουλίου του 2022, όταν οι Εξάρχου – Μπάκος – Καϋμενάκης απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο της Intrakat, η μετοχή βρισκόταν στο 1,89 ευρώ. Σήμερα ίπταται στα 4,5 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 14ετίας, πετυχαίνοντας μια απόδοση άνω του 200% μέσα στο 2023.