Skip to main content

ΕΒΟΛ: Με αύξηση τζίρου και κερδών κλείνει το 2023

Πηγή φωτ. facebook.com/galaevol

Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ τα 20 εκατ. - Σήμα κινδύνου για μακροπρόθεσμες καταστροφές καλλιεργειών και εκτροφών από τις πλημμύρες στη Μαγνησία

Θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου) για το σύνολο της χρήσης 2023, σύμφωνα με τη  διοίκησή της, έναντι 18,3 εκατ. του 2022 και των 17 εκατ. του 2021, με παράλληλη βελτίωση και της κερδοφορίας της.

Το αποτέλεσμα προ φόρων της χρήσης 2022 είχε ανέλθει σε 300.629 έναντι 533.678 της χρήσης 2021, ενώ μετά φόρων τα κέρδη της εταιρείας είχαν ανέλθει σε 267.978 ευρώ έναντι 433.436 ευρώ της χρήσης 2021.

Η ΕΒΟΛ, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρός της, Στέφανος Διακομής, δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις θεομηνίες που έπληξαν τη Μαγνησία και έχει επίσης σε εξέλιξη επένδυση 2,250 εκατ. ευρώ που αφορά σε ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εγκατάσταση λιγότερο ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως επίσης και στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες του εργοστασίου, ισχύος 500 KW κ.α. και η οποία έχει ενταχθεί στη δράση «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων»  με ποσοστό επιδότησης 54,03%. Για το 2024 η εταιρεία προγραμματίζει την κυκλοφορία νέων προϊόντων, στον τομέα των γιαουρτιών.

Στον αντίποδα, ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι παραγωγοί της περιοχής από τις δυο μεγάλες πλημμύρες προ μερικών μηνών είναι τόσο έντονα, ώστε η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη εκθέτει την έκταση των προβλημάτων και τονίζει ότι «η πολιτεία θα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα αποζημίωσης, αλλά και χρηματοδοτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για προμήθεια ζωοτροφών, στο πλαίσιο των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης και αντιμετώπισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος, ανάλογοι με εκείνους που εφαρμόσθηκαν στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και άλλων περιοχών.  Η μη επαρκής στήριξη εκ μέρους της πολιτείας θα δυσκολέψει περαιτέρω τη δραματική ούτως ή άλλως κατάσταση που βιώνουν από το καλοκαίρι έως και σήμερα ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος του Ν. Μαγνησίας».

Ολική καταστροφή

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν και συνεχίζουν να παραμένουν πλημμυρισμένες, τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις με Αραβόσιτο, με Βαμβάκι, με Βιομηχανική Τομάτα, με Μηδική, καλλιέργειες που δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να συγκομισθούν και ότι απαιτείται να παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα για να υποχωρήσουν τα νερά από τα 25.000 πλημμυρισμένα στρέμματα και τουλάχιστον ένας επιπλέον χρόνος για να καταστούν καλλιεργήσιμα ξανά αυτά τα χωράφια.

Επίσης, άλλες καλλιεργούμενες εκτάσεις διαβρώθηκαν ή καλύφθηκαν με φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακαλλιέργητες και να είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν για την επόμενη τουλάχιστον χρονιά, ενώ ακόμη περισσότερο δεν είναι γνωστό εάν και πότε θα επανέλθουν στην πρότερη μορφή τους, ακόμη και με παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, οι δενδροκαλλιέργειες (αμυγδαλιές, φυστικιές, καρυδιές) των παρακάρλιων χωριών (Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος) παραμένουν πλημμυρισμένες και έχουν υποστεί ολική καταστροφή και οι εν λόγω δενδροκαλλιεργητέςέχασαν τα δένδρα τους και το εισόδημά τους για τα επόμενα 7-8 χρόνια και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα αποστραγγιστούν τα νερά από τα χωράφια την αμέσως επόμενη χρονιά.

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει, όμως, και οι κτηνοτρόφοι των παρακάρλιων χωριών (Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Ριζόμυλος), καθώς πέραν της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου και των ζωοτροφών τους, αλλά και της καταστροφής πληθώρας σταβλικών εγκαταστάσεων,  έχουν πλέον μόνιμο πρόβλημα διατροφής των ζώων τους και αυτό διότι οι βοσκότοποι γύρω από τον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας είναι πλημμυρισμένοι και θα εξακολουθήσουν να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που βρίσκονται δυτικά της πόλεως του Βόλου, αλλά και στις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Και σε αυτή την περίπτωση έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί οι βοσκότοποι και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.