Skip to main content

ADAPTIT: «Τρέχει» με… υψηλές ταχύτητες

Σημαντική αύξηση μεγεθών και το βλέμμα στραμμένο στο Χ.Α..

Με τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάπτυξη του Data Center της, προχωρά η ADAPTIT, εξετάζοντας και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ADAPTIT (εταιρία ψηφιακών τεχνολογιών με δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό) ο κύκλος εργασιών της το 2023 θα ανέλθει στα 35 εκατ., αυξημένος 17% σε σχέση με το 2022, ενώ η συνολική αύξηση κύκλου εργασιών την τελευταία πενταετία ανέρχεται σε 350%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα διαμορφωθούν σε 4,5 εκατ., έναντι 3 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε χθες σε ενημέρωση του Τύπου, ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ADAPTIT, το 2024 τα έσοδα του ομίλου θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ., τα EBITDA θα διαμορφωθούν σε 5,5 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε 2 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη επένδυση θα αφορά την επέκταση του Data Center της εταιρίας με την κατασκευή νέου κτιρίου σε όμορο με τις σημερινές εγκαταστάσεις της οικόπεδο που έχει αγοραστεί έναντι τιμήματος 800.000 ευρώ. Επενδύσεις σχεδιάζονται επίσης για την ενίσχυση των συνεργασιών της και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Ποσό 650 χιλ. θα διατεθεί για έρευνα και ανάπτυξη στους τεχνολογικούς τομείς που ασχολείται και κυρίως για την ανάπτυξη software.

Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της είναι 65 εκατ. εκ των οποίων 15 εκατ. αφορούν έργα στο εξωτερικό και τα 50 εκατ. έργα στην Ελλάδα, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι οι κατασκευές δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) για λογαριασμό των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Nova.

Ακόμη, συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα αξίας (το δικό της μερίδιο) 70 εκατ., ποσό που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. το επόμενο έτος.

Αναφορικά με την πιθανή είσοδο της στο Χρηματιστήριο ο κ. Τζαφέρης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως πρόκειται για επιλογή που μελετάται. Αντίθετα, δεν ενδιαφέρει η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο ενός fund, καθώς σύμφωνα με τη διοίκησή της αυτά λειτουργούν με όρους λογιστικής και όχι επιχειρηματικά, μειώνοντας τον βαθμό ελευθερίας των κινήσεων μιας εταιρίας.

Ο όμιλος έχει αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH αντίστοιχα και δραστηριοποιείται και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνεργασία με την Helios Telecom έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Απασχολεί 170 εργαζόμενους, έχοντας ενισχύσει την ομάδα της με 50 άτομα κατά τη διάρκεια του 2023. Ο αριθμός προσλήψεων που έχει προγραμματιστεί για το 2024 είναι 50 άτομα.

Στους πελάτες του κατασκευαστικού βραχίονα της ADAPTIT περιλαμβάνεται όπως προαναφέρμαμε και η ΔΕΗ. Για λογαριασμό της εταιρίας ενέργειας κατασκευάζει FTTH δίκτυο σε περιοχές της Νέας Ιωνίας και της Ηλιούπολης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2024.

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την επέκτασή της στις Τηλεπικοινωνίες με τη δημιουργία υπέργειου δικτύου οπτικών ινών.

Σε πρώτη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η κάλυψη περίπου 440 χιλιάδων συνδέσεων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) σε 13 δήμους της Αττικής. Βάσει πληροφοριών η ΔΕΗ σκοπεύει το 2024 να έχει πετύχει την εγκατάσταση 1 εκατ. συνδέσεων.