Skip to main content

Matrix Pack: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ- Bιώσιμα Υλικά Νέας Γενιάς στα είδη μίας χρήσης

Την τριετία 2020 – 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης της ήταν 40%

Στα είδη μιας χρήσης για την εστίαση από βιώσιμα υλικά νέας γενιάς επενδύει η Matrix Pack και αποτελεί την πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη που παρήγαγε καλαμάκια από βιο-αποδομήσιμες πρώτες ύλες ήδη από το 2016.

Σήμερα η Matrix Pack διαθέτει 7 μονάδες παραγωγής (ΗΠΑ, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο), 10 κέντρα διανομής (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιαπωνία) δραστηριοποιείται σε 61 χώρες και προμηθεύει περισσότερους από 650 πελάτες παγκοσμίως με 20 δισεκατομμύρια τεμάχια σε καλαμάκι και 1 δισεκατομμύριο σε καπάκια και άλλα προϊόντα από χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες ετησίως. Απασχολεί περισσότερους από 630 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία δρομολογεί την επέκταση της παραγωγικής της μονάδας στην περιοχή της Ριτσώνας, με στόχο τη διεύρυνση της γραμμής παραγωγής για καπάκια ροφημάτων από fiber χαρτί καθώς και τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της. Σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο, ιδρυτή και CEO της εταιρείας η δαπάνη για την επένδυση θα καλυφθεί κατά 27 εκατ. ευρώ περίπου από το RRF και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι η Matrix Pack έχει επενδύσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, σε R&D για την ανάπτυξη καινοτόμων, ποιοτικών, ασφαλών καλαμακίων και ειδών μιας χρήσης για την εστίαση, ενισχύοντας συνεχώς την γκάμα των κωδικών της.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «στη Matrix Pack αντιληφθήκαμε έγκαιρα τις νέες τάσεις στην παραγωγή και διάθεση για καλαμάκια ροφήματος και είδη μιας χρήσης στην εστίαση. Από το 2016, επενδύουμε και καινοτομούμε σε έναν κλάδο που όχι μόνο μετασχηματίζεται –με την κατάργηση του πλαστικού– αλλά παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέα προϊόντα που συνδυάζουν το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την ασφάλεια στη χρήση, την υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστική τιμή».

Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, χάρτινα καλαμάκια για βιομηχανική χρήση σε συσκευασίες γάλακτος και χυμών, καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου, επιτραπέζια σκεύη τροφίμων από fiber χαρτιού, χάρτινα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης. Παρασκευάζονται από χαρτί πιστοποιημένο FSC™ Mix, ενώ η παρασκευή σε καπάκια για κρύα και ζεστά ροφήματα από fiber ξεκίνησε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις που διατηρεί η εταιρία στη Ριτσώνα.

Την τριετία 2020 – 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης της ήταν 40%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2023, ο κύκλος εργασιών θα φτάσει λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024, οι συμφωνίες που έχουν ήδη «κλείσει» θα βοηθήσουν στον υπερδιπλασιασμό του, με ένα ποσό κοντά στα 83 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σημείωσε θετικό EBITDA για τη χρήση 2022, στα 7,5 εκατ.ευρώ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 8 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ από την ερχόμενη χρήση, δηλαδή του 2024, θα καταγράψει και θετική κερδοφορία.

Η Matrix Pack έχει διακριθεί με την Ασημένια Διάκριση από τον EcoVadis (2022-2023), τον κορυφαίο οργανισμό αξιολόγησης εταιρικής βιωσιμότητας παγκοσμίως, για τις κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές που εφαρμόζει σχετικά με θέματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.